De zomervakantie is (voor velen van ons) voorbij, maar dat betekent niet het einde van het vakantiegevoel. Welnee! Deze culinaire geheimen van internationale keukens zijn het ontdekken waard. Mooi meegenomen: je kunt meteen wat leren van andere eetculturen om gezonder en gevarieerder te eten.
1. De Japanse Schijf van Vijf
De Japanse Schijf van Vijf ziet er totaal anders uit dan die van ons. Op het menu staan vooral soja, miso, verse kruiden, zeewier en vette vis. Traditioneel bestaat het Japanse dieet voor ongeveer zeventig procent uit groenten, fruit en granen. Voor vijftien procent bestaat het uit soja en zeewier. Vis en zeedieren beslaan tien procent van het menu en vijf procent is vlees, gevogelte en eieren. Daardoor krijgen Japanners relatief veel onverzadigde vetzuren en weinig verzadigde vetzuren binnen. Dat is de reden, zeggen onderzoekers, dat het sterftecijfer door harten vaatziekten in Japan veel lager ligt dan bij ons in het Westen.
2. De trots van Italië
Kijk de kunst af van de mediterrane keuken en experimenteer met meer volkoren granen. Goed voor je darmen en rijk aan vitamine B en ijzer. Farro is de trots van Italië. Deze graansoort lijkt erg op risotto, maar is het niet. Het is familie van spelt. Soms wordt het gemengd met gedroogde kruiden en groente voor een gerecht met extra pit. Farro smaakt nootachtig, terwijl risotto een romige smaak heeft.
3. Maak een Caribische soep met okra
Jurino Ignacio, schrijver van De complete Antilliaanse keuken, antilliaans-eten.nl: “Als ik kook met echte Antilliaanse ingrediënten, voel ik me altijd een beetje ‘thuis’ op Curaçao. Ook al zit ik 8000 kilometer verderop. Ik kook graag met annatto(zaadjes). Door die aan warme olie toe te voegen, ruikt het huis naar Kerstmis op de Antillen. Daarnaast ben ik gek op okra, een frisse groente waarvan je een heerlijke Caribische soep kunt maken. Samen met vis en zeevruchten is het écht een delicatesse.”
4. Favoriet in Brazilië
Feijoada is een typisch Braziliaans gerecht en kun je vergelijken met een stoofpot. Eén van de belangrijkste ingrediënten in deze klassieker is de zwarte boon. In Brazilië zijn ze hier gék op. Ligt deze peulvruchten bijna nooit op je bord? Breng hier dan verandering in. Deze boon is een goede vleesvervanger, omdat hij rijk is aan vezels en eiwitten.
5. Ethiopiërs en teff
Ethiopische hardlopers zweren bij teff. Dit onbewerkte oergraan is te klein om te pellen en daarom honderd procent volkoren. Een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon in Ethiopië is injera. Deze broodpannenkoek dient als bord, bestek en voedsel tegelijkertijd. Redenen om vaker teff te eten zijn Er genoeg: het is rijk aan vezels en bevat eiwitten, magnesium, kalium, calcium en ijzer.
6. Sloveense boekweit
Boekweit is onderdeel van het traditionele Sloveense dieet. Er wordt pasta van gemaakt, cake met honing en walnoten en het nationale gerecht ajdovi žganci. Dit is een smaakvolle boekweitpap die vroeger als vervanger van brood werd gegeten. Vaak wordt het gegeten met zuurkool en worstjes.
7. Supergezonde, Koreaanse zuurkool
In Korea staat het dagelijks op het menu als bijgerecht: kimchi. Oftewel, gefermenteerde kool gemengd met andere groentes. Voor dit bijzondere gerecht wordt Chinese kool ingelegd in zout, chilipeper en specerijen. Kimchi is een topper voor Je gezondheid, omdat het weinig calorieën bevat en vol zit met vezels en vitamines. En omdat het gefermenteerd is, maak je je darmen er ook blij mee.
8. Stil je dorst met Turkse ayran
Een drankje waar in Turkije ’s zomers líters van gedronken wordt, is ayran. Deze dorstlesser bestaat uit water, zout en yoghurt en is daarom erg geliefd als het buiten heter dan heet is. Het zout in ayran vult het zouttekort in je lichaam aan, waardoor het een snelle opkikker is. Ook je darmen maak je met dit frisse yoghurtdrankje blij. Ayran is namelijk een bron van probiotica wat een positief effect heeft op je spijsvertering. In Turkije wordt het vaak gedronken bij pittige en vette maaltijden zoals lamacun en döner. Een heel goed idee, want ayran stilt de dorst en werkt verzachtend. In de meeste mediterrane supermarkten kun je ayran kant en klaar kopen. Veel leuker is het om het zelf te maken. Check hier het recept voor ayran en ontdek meer Turkse keukengeheimen.
9. Broodbeleg uit Roemenië
Komen de bammetjes met pindakaas en hummus je neus uit? Maak dan eens zacuscă. Dit Roemeense broodbeleg zit bomvol groente en smaakt lekker in combinatie met ei of een stukje kaas. Op internet vind je veel recepten voor deze mix van paprika, aubergine, ui, tomaat en peper.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.