Minder snacken en gezonder eten door je brein te manipuleren, kan dat? Ja, weet Charles Spence, professor aan de Universiteit van Oxford en van huis uit experimenteel psycholoog en filosoof. Spence legt in vijf stappen uit hoe je gezonder kunt eten, snack attacks de baas wordt en meer van groente gaat houden door je brein te manipuleren.
Experimenteel psycholoog Charles Spence houdt zich al jaren bezig met de eet- en smaakervaring. Hij schreef er zelfs een boek over: Gastrofysica. Want hoe kan het nu dat niet alleen de tong, maar ook andere zintuigen invloed hebben op onze smaakbeleving? In deze vijf stappen legt hij uit hoe je vandaag nog je brein kunt manipuleren in de keuken om zo minder te snacken en gezonder te eten:
Stap 1: Weg met de televisie en eet uit een kom
“Eet nooit voor de televisie,” begint Charles Spence. Mindful eten helpt om minder te eten volgens de professor. “Observeer je eten, snuif de geuren op, neem kleine hapjes en kauw met aandacht. Je zult dan sneller vol zitten.” Voor drinken zijn er ook regels: een rietje verpest je drankje. “Je mist de geuren, proeft minder en drinkt meer. Een andere tip: eet uit een kom. Eten uit een kom smaakt beter dan van een bord. Het is niet voor niets dat noodlesoep zo populair is geworden. We pakken een kom vaak in onze handen en het gewicht en de warmte zorgen voor troost en comfort. Daardoor raken we sneller verzadigd.”
Stap 2: Bereid je groenten anders
Elke dag twee stuks fruit en 250 gram groente eten klinkt simpel, maar slechts één op de vijftig mensen lukt het. Sterker nog, tussendoor een stuk fruit als tussendoortje eten doet 44 procent van de Nederlanders niet. Veel mensen vinden vooral de bittere smaak van groente niet lekker, wordt vaak gedacht. Maar volgens Spence is dat niet helemaal waar. “Een studie onder volwassenen heeft aangetoond dat niet de smaak, maar juist de textuur, geur of het uiterlijk van een groente afschrikte om het te eten in hun jeugd. Een rauwe wortel ziet, ruikt en smaakt anders dan een gekookte wortel. Het kan dus heel goed zijn dat je het wel lekker vindt als je het op een andere manier klaarmaakt.”
Stap 3: Eet van een wit bord
We zijn van nature dol op zoet en daardoor minder op groente. Dat is volgens Spence logisch, maar je kunt het een handje helpen. “Voor zoet hebben we een aangeboren voorkeur, net als voor zout en vet. Als je van een wit bord eet, smaakt je eten zoeter, dit kan ervoor zorgen dat je maaltijd minder bitter smaakt en dat je minder suiker hoeft toe te voegen.” Hunker je juist naar zout? “Eten smaakt zouter van een blauw bord, je hoeft dan dus minder zout toe te voegen.”
Stap 4: Gebruik zwaar bestek
Een simpele tip: eet met zwaar bestek. Spence: “Zwaar associëren we met kwaliteit, dus eet met zwaar bestek. Alles wat we aan een zware vork prikken, proeft beter dan aan een lichte vork. Onbewust zul je dus meer eten, ook van je groente.”
Stap 5: Voorkom een snack attack met de kleur rood
“De kleur rood associëren we met bloed, stoplichten en een ondergaande zon. Kortom: gevaar. Eten van een rood bord betekent minder eten. Het is daarom een goed middel om minder te snacken. Mensen eten maar half zoveel van een rood bord als van een blauw bord.” Een andere methode is om je eten te visualiseren: “Heb je trek in een reep chocolade? Visualiseer dat je een stukje afbreekt, in je mond stopt en proeft. Een studie heeft aangetoond dat je daarna minder zin hebt om daadwerkelijk te gaan snoepen.”
Ook interessant: deze fouten wil je niet maken als je probeert te minderen met suiker en aan deze signalen kun je merken dat je teveel suiker eet.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.