Stoppen met roken kan een uitdaging zijn, maar het is een van de beste beslissingen die je kunt nemen voor je gezondheid. Gelukkig zijn er veel verrassende en effectieve manieren om stoppen met roken makkelijker te maken en deze gewoonte voorgoed achter je te laten.
Dat roken ongezond is, weet iedereen. Ongeveer 80 procent van de rokers wil daarom ook graag stoppen. Als roker heb je misschien al vaak excuses gemaakt als “Ik rook maar af en toe” of “Mijn oma van 85 jaar rookt ook al haar hele leven”. Deze excuses kunnen ervoor zorgen dat je niet van je ongezonde gewoonte afkomt. Stoptober is daarom hét moment om te stoppen met roken.
Doe mee aan Stoptober
Als je meedoet aan Stoptober stop je op 1 oktober voor 28 dagen met roken. Tijdens Stoptober stoppen tegelijkertijd ook veel anderen. Veel deelnemers vinden het fijn als ze weten dat ze niet alleen zijn. Hierdoor krijgt men meer vertrouwen om écht te stoppen roken. Het doel is dan ook dat je na deze maand niet opnieuw begint met deze ongezonde gewoonte.
Zo wordt stoppen met roken makkelijker
Een verslaving is moeilijk te verslaan. Jezelf belonen wanneer je de sigaret hebt weten te weerstaan is een populaire tip om te stoppen met roken, maar er zijn nog veel meer effectieve manieren om deze ongezonde gewoonte gedag te zeggen.
1. Verwijder rookgerelateerde voorwerpen
Wil je stoppen met roken, dan is het tijd om je omgeving rookvrij te maken. Verwijder alle sigaretten, maar vergeet ook zeker niet de aanstekers, asbakken en andere rookgerelateerde voorwerpen uit je huis, auto en werkplek. Een rookvrije omgeving voorkomt de verleiding om een sigaret op te steken.
2. Gebruik kauwgom of mondspray
Zorg voor een frisse mond door middel van nicotinekauwgom. Het kan een geweldige manier zijn om de behoefte aan een sigaret te verminderen. Naast een frisse mond geeft het een voldaan gevoel, waardoor het verlangen naar nicotine wordt verminderd. Zo zorgt de Kruidvat nicotinekauwgom* voor verlichting van ontwenningsverschijnselen bij stoppen met en verminderen van roken.
Ook de Nicorette Mint Mondspray* kan helpen tegen de ontwenningsverschijnselen. De suikervrije mondspray verlicht de trek in een sigaret na dertig seconden, al bij twee verstuivingen.
3. Zuigtabletten to the rescue
Begeef je je in een situatie waarin kauwen niet geschikt is? Dan kun je makkelijk en onopvallend de Nicotinell zuigtabletten* gebruiken. Het zuigtablet lost op in je mond en geeft zo nicotine af die je helpt je behoefte om te roken weg te nemen. Ook verlicht het de drang om te roken en geeft het verlichting bij de vijf symptomen bij stoppen met roken, zoals een verhoogde eetlust, angstgevoelens, frustratie, irritatie of onrust.
4. Geef je handen iets te doen
Grote kans dat je als roker vaste rookmomenten hebt: na het eten, tijdens het drinken van een kopje koffie of op een bepaald moment tijdens je werk. Het verlangen naar een sigaret is dan ook vaak een gewoonte geworden. Geef je handen daarom iets anders te doen om jezelf af te leiden. Denk aan knijpballetjes, ga tekenen of los een Rubiks kubus op. Het bezig houden van je handen kan de drang om te roken verminderen.
5. Plak pleisters tegen nicotinebehoefte
Wil je de hele dag controle over je stoppoging? Dan is de NiQuitin nicotinepleister* een ideaal hulpmiddel. Nicotinepleisters werken heel simpel: je plakt de transparante pleister ‘s ochtends op je bovenarm, buik, rug of heup. Vervolgens krijg je 24 uur lang een gecontroleerde hoeveelheid toegediend die door de huid wordt opgenomen. Dit verlicht de ontwenningsverschijnselen en kan het verlangen naar een sigaret verminderen. Zo houd je dag én nacht de controle over je stoppoging, zónder dat je hier verder iets voor hoeft te doen. Advies van de Kruidvat drogist: ”Gebruik je nicotinepleisters? Onthoud dan goed dat je écht niet meer mag roken. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een overdosering aan nicotine.”
6. Check de vergoeding uit je verzekering
Wist je dat stoppen-met-roken-programma’s meestal worden vergoed vanuit de basisverzekering? Denk hierbij aan begeleiding of het verkrijgen van nicotinevervangende middelen. Wat er wel en niet vergoed wordt, is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Soms moet je je aanvullend verzekeren. Je kunt het beste zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke zorgverzekeraar het beste pakket biedt in het kader van stoppen met roken.
7. Gebruik een handige app
Stop je tijdens Stoptober, dan is de gratis Stoptober-app een echte aanrader! Met de community-functie krijg je steun van je voetbalteam, je collega’s of je buren. De app houdt precies bij hoelang je al gestopt bent met roken, hoeveel geld je hebt bespaard en hoeveel gezondheidswinst je hebt gemaakt. De statistieken kunnen een extra stok achter de deur voor je zijn. Ook krijg je dagelijkse support in de app. Geen overbodige luxe als je je verslaving wil verslaan.
Advies van een Kruidvat drogist
Wil je stoppen met roken, maar worstel je met je leefstijl of heb je vragen over ondersteunende middelen? Bij de Kruidvat drogist kun je terecht met al je gezondheidsvragen. Kruidvat steunt Stoptober al jaren en heeft alle kennis en producten in huis om je te helpen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kruidvat.
*Geneesmiddelen met nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter en de informatie op de website over het gebruik van deze middelen