Borstkanker is niet alleen maar een vrouwenziekte. Ook mannen kunnen getroffen worden door deze kankersoort. Hoewel de ziekte bij mannen minder vaak voorkomt dan bij vrouwen, is het belangrijk om te weten dat mannen ook risico lopen.
Borstkanker bij mannen is erg zeldzaam. In 2022 kregen 165 mannen de diagnose, meldt KWF Kankerbestrijding. Dat is nog geen 1 procent van het totaal aantal diagnoses. Net als vrouwen kunnen mannen op elke leeftijd borstkanker krijgen, maar de meeste mannen die te maken krijgen met deze ziekte zijn tussen de 50 en 75 jaar oud.
Risicofactoren
Hoewel borstkanker bij mannen niet vaak voorkomt, zijn er wel risicofactoren die de kans op de ziekte kunnen verhogen, zoals:
- Erfelijkheid: Als er familieleden zijn, met name moeders, zussen of dochters, die borstkanker hebben gehad, kan het risico voor mannen ook verhoogd zijn.
- Genetische mutaties: Mannen met bepaalde genetische mutaties, zoals de BRCA1- en BRCA2-genmutaties, lopen een verhoogd risico op de ziekte. Deze mutaties worden meestal geassocieerd met borstkanker bij vrouwen, maar ze kunnen mannen ook beïnvloeden.
- Verhoogde oestrogeenspiegels: Sommige aandoeningen of medicijnen die de oestrogeenspiegels (het vrouwenhormoon) verhogen, kunnen het risico op deze kankersoort bij mannen verhogen.
Symptomen van borstkanker bij mannen
Een belangrijk verschil tussen borstkanker bij mannen en vrouwen is dat mannen weinig borstweefsel hebben. Daarom kan de tumor zich extra snel verspreiden. De symptomen van borstkanker bij mannen zijn hetzelfde als bij vrouwen. Denk hierbij aan een zwelling (knobbeltje) in de borst, tepelpijn en huidintrekking in het gebied rond de tepel. Omdat het borstweefsel van de man vooral achter de tepel zit, ontstaat de tumor meestal rondom de tepel.
Net als bij een vrouw is het belangrijk om de diagnose zo snel mogelijk vast te stellen. Dit wordt gedaan door middel van fysiek onderzoek, mammografie, echografie en soms een biopsie.
Behandeling
De behandeling van borstkanker bij mannen is vergelijkbaar met die bij vrouwen en kan bestaan uit chirurgie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie of doelgerichte therapie, afhankelijk van het stadium van de kanker en andere individuele factoren. Op de website van BorstkankerVereniging Nederland (BVN) lees je meer over de verschillende behandelingen.
Borstzelfonderzoek voor mannen
Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, is het nog steeds belangrijk voor mannen om bewust te zijn van hun borstgezondheid. Controleer daarom regelmatig je borsten, ook als man. Als er iets abnormaals wordt opgemerkt, is het verstandig om direct de (huis)arts in te schakelen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief