Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Marije: ‘Wat kan ik doen tegen hoogtevrees?’
Bijna iedereen vindt het eng om vanaf een hoog gebouw of een toren naar beneden te kijken. Maar sommige mensen ervaren een intense spanning. Wat kan je doen tegen deze angst?
Angst is nuttig
We vroegen het Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND Korrelatie: “Zoals iedere angst is hoogtevrees een nuttige eigenschap. Het voorkomt dat we onnodige risico’s nemen, zoals langs het randje van een afgrond lopen, in te hoge bomen klimmen of in de vensterbank zitten van een raam op de tiende verdieping. Maar bij sommige mensen staat de angstthermostaat te scherp afgesteld. Ze worden bang in situaties die logischerwijze geen angst zouden oproepen, zoals wanneer ze over de galerij van een flat lopen, op een balkon zitten of op een trede van een trapladder staan.”
Dit gebeurt er in je lijf bij hoogtevrees
”Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit in het leven last van hoogtevrees”, vertelt van de Ven. ”Als ze zich op een hoge plek bevinden, worden ze duizelig, gaan ze zweten, gaat hun hart sneller kloppen en neemt de spierspanning toe. Dit laatste fenomeen is een lichamelijk verschijnsel dat bekendstaat als de vlucht-, vecht-, of verstijfrespons. Als we menen dat we in acuut gevaar zijn, raakt ons lichaam overspoeld met de stresshormonen adrenaline en cortisol, met de verstijving tot gevolg. Als je na zo’n angstige ervaring hoogten gaat mijden in die mate dat je professionele of je privéleven wordt gehinderd, spreken we officieel van hoogtevrees.”
Wat kun je doen tegen hoogtevrees?
”Deze aandoening is goed behandelbaar met cognitieve gedragstherapie of hypnose. Het doel van deze therapieën is het beter afstellen van de angstthermostaat. Daarvoor is het nodig dat je in een emotionele toestand komt (zoals wanneer je opnieuw een hoogte ervaart) en dan doorzet in plaats van vermijdt. De nieuwste behandeling is virtual realitytherapie. Hierbij klimmen patiënten naar het virtuele dak van een hoog gebouw, zoals de Dom in Utrecht, en kijken ze zogenaamd over het randje naar beneden. Dit roept alle verschijnselen van hoogtevrees op, maar deze nemen al na korte tijd af – eerst in de nepwereld en dan in de echte.”
Zoek jij hulp voor hoogtevrees en/of andere angststoornissen? Ga naar mindkorrelatie.nl en neem (anoniem) contact op met een hulpverlener van MIND Korrelatie.
Meer spreekuurvragen? In editie 1 van Gezondnu lees je meer prangende lezersvragen én antwoorden van deskundigen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.