Een bezoek aan de huisarts kan veel onzekerheid met zich meebrengen. En dat is niet gek. Bij de huisarts leg je klachten op tafel die in huiselijke kringen lang niet altijd ter sprake komen. Een goede voorbereiding kan een stuk van deze onzekerheid bij je wegnemen. Ook fijn: de huisarts kan jou beter helpen als je de juiste vragen stelt. Maar hoe stel je de juiste vragen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij de huisarts. Hoe ga je een open gesprek aan met de huisarts? Hoe weet je wat voor zorg je nodig hebt? En hoe zorg je ervoor dat je de gewenste informatie ontvangt? Volg dit stappenplan.
1. Doe als de dokter
Verplaats je in de huisarts. De arts weet niet wat jij voelt, denkt en hoe jouw dagelijkst leven eruitziet. Heb je onlangs griep gehad? Slaap je al weken slecht of heb je recent een ongeluk gehad? Dit zijn stuk voor stuk factoren die kunnen meespelen in het ontstaan van bepaalde klachten. Ga daarom ook voor jezelf na of je je klachten ergens aan kunt linken en bespreek dit met de huisarts.
2. Je bent niet alleen
Schaam je je voor bepaalde klachten of vind je het lastig om over bepaalde onderwerpen te praten? Besef dat de huisarts dagelijks mensen ziet en spreekt over tal van onderwerpen. Je bent écht niet de eerste met menstruatieklachten, vaginale problemen, PCOS of het restless genital syndrome. Ook goed om te weten: artsen in Nederland hebben beroepsgeheim. De arts mag niet met anderen praten over wat jij aan hen hebt verteld.
3. Lees je in
Tik je je klachten in op Google, dan kom je binnen no-time uit bij een heftige ziekte of aandoening. Hoe kun je je goed inlezen, zonder onnodige angst te zaaien? Surf eerst naar Thuisarts.nl, en tik op deze website je klachten in. Hier lees je de symptomen die bij een bepaalde aandoening voor kunnen komen, wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen én in welke gevallen het raadzaam is om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Neem ook een kijkje op begineengoedgesprek.nl, om je voor te bereiden op het gesprek. Deze website is een initiatief van de campagne ‘Beter zorg begint met een goed gesprek.’
4. Maak een lijstje
Houd tijdens het researchen een notitieblokje in de aanslag om vragen te noteren die je aan de huisarts wil stellen. Bij zichtbare klachten zoals een griep of buikpijn kun je vaak goed beschrijven waar, hoe en wanneer de klachten zijn begonnen. Maar bij psychische klachten kan dit minder duidelijk zijn. Schijf zo specifiek de volgende dingen op:
- Welke klachten ervaar je?
- Wanneer begonnen de klachten?
- Worden de klachten erger?
- Wat denk je zelf dat er aan de hand is?
- Wat verwacht je van de huisarts?
De kans is groot dat de huisarts je niet uithoort over alle aspecten van je leven. Belangrijke informatie kan daardoor onbesproken blijven. Stel jezelf daarom ook de volgende vragen:
- Gebruik je medicijnen of heb je een allergie? En zo ja, welke?
- Zijn er erfelijke ziekten in de familie?
- Ben je zwanger of probeer je zwanger te worden?
- Ben je onlangs in het buitenland geweest?
- Zijn er grote of heftige gebeurtenissen geweest in je leven?
5. Noteer de gemaakte afspraken
Een gesprek met de huisarts kan nogal overweldigend zijn. Je wordt overladen met informatie. Houd daarom ook tijdens het gesprek je notitieblokje bij de hand. Noteer de conclusie of overwegingen van de huisarts, de vervolgafspraken of doorverwijzingen en de medicatievoorschriften. Tip: heeft de huisarts een (voorlopige) conclusie getrokken? Noteer niet alleen deze conclusie, maar ook andere overwegingen.
6. Durf te vragen
Een huisarts kan soms een aantal medische termen gebruiken die je niet helemaal begrijpt. Benoemt de arts bijvoorbeeld een bepaalde aandoening? Vraag gerust wat dit precies inhoudt. Komt de arts met een mogelijke oplossing? Ook in dit geval kun je doorvragen naar wat de andere mogelijkheden zijn en wat de voor- en nadelen zijn van deze mogelijkheid.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.