Diarree, overgeven en een pijnlijke buik? Ai! Dat klinkt als buikgriep. Het goede nieuws is dat buikgriep bijna altijd onschuldig is, maar dat neemt niet weg dat je er flink beroerd van kunt zijn. Luister naar deze 5 belangrijke adviezen en krijg je zieke buik snel weer rustig.
Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus, meestal het norovirus. Soms zijn een bacterie of parasiet de boosdoener. Hoewel de naam dit doet vermoeden, heeft buikgriep in ieder geval niets met griep te maken. Daar horen compleet andere symptomen bij. Bij buikgriep is het slijmvlies in je maag en darmen ontstoken. Dit veroorzaakt vervelende kwalen als diarree, misselijkheid, overgeven, weinig eetlust, hoofdpijn en soms zelfs koorts.
Is buikgriep te voorkomen? Helaas niet altijd. Zeker als een buikgriep is veroorzaakt door een virus, is het heel besmettelijk. Het virus verspreidt zich makkelijk via je handen en de lucht. Vaak genoeg je handen wassen is het enige wat je kunt doen. Wanneer je toch een buikgriep te pakken hebt, luister dan naar deze vijf belangrijke adviezen. Die zorgen meteen voor wat verlichting.
1. Drink veel thee, water of bouillon
Regel één bij buikgriep: drink genoeg. Zet een pot gemberthee, wat ook meteen helpt tegen misselijkheid of maak een gezonde groentebouillon door kruiden en groenten in een pan te koken. Veel water drinken is natuurlijk altijd goed. Als je buikgriep hebt, mag je zeker 2 tot 3 liter drinken. Dit is extra belangrijk als je diarree hebt of moet overgeven. Daardoor verlies je veel vocht en dit vergroot de kans dat je uitdroogt.
2. Eet bananen, rijst en toast
Veel mensen zweren bij het BRAT-dieet, een afkorting die staat voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Deze voedingsmiddelen zouden je energie op peil brengen zonder je spijsvertering te irriteren. Dat komt onder andere doordat deze voedingsmiddelen licht verteerbaar is. Heb je helemaal geen eetlust? Probeer dan hele kleine beetjes te eten. Een paar dagen minder eten is niet erg.
3. Pak je rust
Te weinig rust kan de klachten van buikgriep verergeren. Meld je ziek en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Kruip extra vroeg onder de wol, duik onder een dekentje op de bank en doe overdag ook dutjes – als je lichaam daarom vraagt. Tijdens je slaap is je lichaam hard aan het werk om het virus te bestrijden. Meer slapen helpt.
4. Pas op met vezelrijk en pittig eten
Normaal gesproken maak je je darmen blij met veel vezels, maar bij buikgriep kun je daar beter mee oppassen. Vezels kunnen je maag te veel prikkelen. Dat geldt ook voor pittig eten. Skip voorlopig even de volkoren producten en pepers en ga voor licht verteerbare maaltijden. Begin je je alweer wat beter te voelen? Voeg dan langzaam wat gepureerde groenten toe aan de rijst of trakteer jezelf op een verse soep.
5. Geef je lichaam de tijd
Hoe snel je herstelt na een buikgriep verschilt per persoon. Geef je lichaam de tijd tot je je echt weer beter voelt. Meestal gaat het na een week vanzelf weer over. Soms kun je pech hebben en kunnen klachten tot zes weken aanhouden. Buikgriep is bijna nooit gevaarlijk, maar 70-plussers, mensen met diabetes type 2, een nierziekte of hartfalen kunnen er extra ziek van worden. Schakel in dat geval altijd je huisarts in.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.