Avocado’s: ze zijn gezond en heerlijk op toast of in een salade. Maar helaas, ze zijn ook verre van duurzaam. Wat te doen? Ban je deze vrucht uit je leven? Vind je een tussenweg? Of wegen de gezondheidsvoordelen op tegen het duurzaamheidsaspect? Wij spraken een voor- én een tegenstander van het eten van avocado’s. Beiden belichten ze hun kant van dit dilemma.
Tegen: waterslurpende vruchten
Deborah Winkel, projectleider en senior onderzoeker bij Questionmark, eet liever geen avocado’s. Ze legt ons uit waarom. “Het is goed om te beseffen dat elke avocado die je eet duurzaamheidsrisico’s met zich meebrengt. Denk aan de grote hoeveelheid water die deze vrucht nodig heeft, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar ook illegale boskap. Daarnaast is er een groot risico op mensenrechtenschendingen. Zo woedt er in Mexico bijvoorbeeld al jaren een uitzichtloze drugsoorlog, waarbij drugskartels hun zinnen hebben gezet op de lucratieve avocado-oogst in de staat Michoacán. Dat leidt tot moorden, afpersingen en een slechte behandeling van werknemers op plantages, blijkt uit een reportage van NRC. Verder groeien avocado’s vaak in landen waar water relatief schaars is, denk aan Chili, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Spanje, Israël en Peru. Een tip: de Europese avocado’s lijken minder slecht voor het milieu te zijn. Deze zijn vanaf het einde van de zomer tot het begin van de winter verkrijgbaar. Heb je de keuze, kies dan voor een biologische variant van deze vrucht of ééntje met de volgende keurmerken: Fairtrade, Fair life +, Fair for Life en Global Gap. En eet ze slechts af en toe.”
Voor: een bom van mineralen
Maaike Soetermans, natuurdiëtist en redactielid Natuur Diëtisten Nederland, is voor het eten van avocado’s. Ze belicht waarom: “In avocado’s zitten gezonde vetten, goede vezels en ook veel vitaminen en mineralen. Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Daarnaast zit er in avocado’s ook glutathion. Dit is één van de belangrijkste stoffen die ons lichaam nodig heeft om onze cellen te beschermen. Een andere gezonde eigenschap is dat er in deze vrucht meervoudige onverzadigde vetzuren zitten. Deze zijn nodig om cholesterol aan te maken. Cholesterol is belangrijk, want hiervan worden zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen gemaakt. Daarbij is avocado goed voor een gezonde cholesterolbalans. Het verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Ik ben daarom zeker fan van avocado’s en zie genoeg redenen om ze vaker te eten. Toch is er ook een schaduwkant: avocado’s staan niet te boek als duurzaam. Toch valt dat volgens mij best mee. Zo kost het telen van avocado’s veel water, zo’n 600 liter per kilo. Dat is veel, maar vergeleken met de productie van vlees valt het enorm mee. Qua watergebruik zijn avocado’s duurzamer dan vlees.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.