Sporten en bewegen staan met kop en schouders bovenaan het goede voornemenslijstje van Nederlanders. 64% van de Nederlanders geeft aan te willen werken aan de fysieke gezondheid volgens de cijfers van Motivaction. Daarnaast staan gezonder eten (54%) en werken aan de mentale gezondheid (44%) ook aan de top van het prioriteitenlijstje van veel mensen. Goed nieuws, want op het gebied van gezondheid valt veel winst te behalen. Maar hoe begin je met gezonder leven? Wij geven je 5 tips én een bonustip van Medisana om te werken aan je fysieke gezondheid.
1. Stappen maar
Wandelen is niet alleen een laagdrempelige, maar ook een effectieve manier om aan je fysieke gezondheid te werken. Een dagelijkse wandeling van minimaal 30 minuten kan al wonderen doen voor je lijf. Wandelen verbetert je conditie, vermindert stress, verhoogt je creativiteit én draagt bij aan een goede nachtrust. Wandelen maar! Hoe pas je dit toe in je dagelijks leven? Begin klein. Om 10.000 stappen op een dag te zetten ben je in totaal zo’n 1,5 uur aan het wandelen. Een mooi doel, maar niet voor iedereen haalbaar. Begin met het toevoegen van een wandeling van 10 minuten per dag. Haalbaar én je zit binnen een week al op ruim een uur aan extra beweging!
2. Masseer je spieren
Je spieren soepel maken en tegelijkertijd ontspannen en ontstressen? Ga voor een massage! We snappen dat je niet wekelijks een massage gaat boeken. Met de massagegun van Medisana kun je je spieren waar en wanneer het jou uitkomt masseren. Liever een iets mildere massage? Ga dan voor een massageroller of kies voor een massage speciaal voor je voeten, je nek of tegen cellulitis.
3. Meten is weten
Volgens de Hartstichting is het belangrijk om vanaf je 40e levensjaar regelmatig je bloeddruk te controleren. Een te hoge bloeddruk is niet altijd merkbaar. Maar het kan wel de kans op een hartinfarct of een beroerte vergroten. Weet je van jezelf dat je bloeddruk aan de hoge kant zit of wil je gewoon eens checken of je bloeddruk en het zuurstofgehalte in je bloed op het juiste niveau zitten? Hoe fijn is het dat je met een bloeddrukmeter of een saturatiemeter je bloeddruk en het zuurstofgehalte in je bloed zelf kan opmeten, gewoon in eigen huis.
4. Work it!
Gelukshormonen aanmaken, je conditie verbeteren, je spieren versterken, je bloedsuikerspiegel stabiel houden en stress verminderen: sporten is gezond. Naast wandelen is het ook belangrijk om regelmatig je hartslag te verhogen en je spieren uit te dagen met een work-out. Onze beste tip? Kies een sport die je leuk vindt. Als je plezier haalt uit een sport ben je geneigd beter je best te doen (en dus letterlijk harder te rennen). Met de slimme weegschaal van Medisana kun je je vooruitgang bijhouden. Zo kunnen deze weegschalen niet alleen je gewicht meten. Ze meten ook je vetpercentage en je spiermassa. Handig! Onze tip: staar je niet blind op de weegschaal. Plezier halen uit het sporten staat voorop!
5. Stretch je lijf
Regelmatig rekken en strekken maakt je leniger. Waarom dat handig is? Een lenig lijf is minder gevoelig voor blessures. Daarbovenop zorgt stretchen voor een verbeterde zuurstoftoevoer naar je spieren én een beter postuur. Je lijf strekken kun je doen met een yogaflow of door na je work-out een stretchroutine op te zoeken op YouTube. Belangrijk is in ieder geval:
- Stem je stretchoefeningen af op het soort training (zoek bijvoorbeeld op: ‘stretchoefeningen hardlopen’).
- Voorkom statisch rekken en strekken voor een training.
- Stretchen op een rustdag? Zoek dan een complete stretchroutine of yogaflow op om ervoor te zorgen dat je je spieren niet te ver rekt als ze nog koud zijn.
- Stretch niet door de pijngrens heen.
Bonustip van Medisana
Je meetresultaten op een overzichtelijke plek bewaren? Dat kan! In deze app kun je alle meetresultaten in één oogopslag zien. Met de app kun je grafieken zien van onder andere je gewicht, je stappen, je bloeddruk, je bloedsuiker, het zuurstofgehalte in je bloed en je temperatuur. Ook kun je notities toevoegen (wanneer je bijvoorbeeld ziek bent geweest of juist wanneer je knetterhard hebt gesport) en kun je de app een evaluatie laten geven. Zo zie je gemakkelijk of je vooruitgang boekt of wanneer je aan de bel moet trekken.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Medisana.