Het moment dat je net uit bed stapt of die avond dat een broodje shoarma met knoflooksaus op het menu staat; het zijn niet de momenten dat je fris ruikt. Daar is gelukkig snel wat aan te doen. Maar wat als je áltijd uit je mond stinkt? Dan is er wel meer aan de hand en spreek je van halitose.
Iemand die altijd uit zijn mond ruikt, heeft halitose. Dit is de wetenschappelijke naam voor een slechte adem. Ongeveer acht procent van de Nederlanders heeft hier last van. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak denken we aan ons eten of te weinig tandenpoetsen. Dan hebben we een verrassing voor je: een vieze lucht uit je mond ontstaat bijna altijd door bacteriën. Dit kan bijvoorbeeld komen door ontstoken tandvlees, een slecht onderhouden gebit, maar vooral door bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van je tong. Dit zijn de echte oorzaken van een stinkende adem, en daar kan geen pepermuntje tegenop.
Stinkende gassen
Een chronisch stinkende adem ontstaat door een bacteriële aanslag op je tong. Dat er bacteriën zitten, is logisch; ongeveer vijftig procent van de mondbacteriën zitten op de tong. Deze bacteriën zijn belangrijk voor onze spijsvertering, maar helaas produceren ze ook stinkende gassen. En dat verklaart de stinkende lucht uit je mond.
Je ruikt je eigen adem niet
Het gekke: de persoon met een nare adem, merkt dit zelf niet. Je went namelijk aan je eigen lichaamsgeur, ook aan een slechte lichaamsgeur. Een slechte adem wordt bij de meesten ontdekt doordat anderen er wat van zeggen.
Zo’n stinkende adem is niet simpelweg op te lossen met meer kauwgom of pepermuntjes. Dit kan het zelfs verergeren. Bacteriën zijn namelijk dol op de suikers die vaak in kauwgom en pepermunt zitten. Gelukkig zijn er meerdere dingen die wél werken en direct effect hebben.
3 tips tegen een slechte adem
Tip 1: Regelmatig drinken en eten
Als je te weinig drinkt, is de kans op vieze luchtjes groter. Een hoge speekselproductie voorkomt een slechte adem. Dus hoe meer er in je mond ‘gebeurt’, hoe beter. Zorg ook dat je regelmatig eet. Door iets te eten of te drinken verandert de zuurgraad in je mond. Er worden dan minder gassen geproduceerd door bacteriën. Ook zorgt eten ervoor dat bacteriën als het ware weg worden ‘geschuurd’.
Tip 2: Een tongschraper gebruiken
Een schone tong betekent een frisse adem. Door je tong elke dag schoon te maken met een speciale tongschraper, pak je direct het probleem aan. Als je je tong schraapt, haal je namelijk ook het plaklaagje weg. En dat laagje is een voedingsbodem voor de bacteriën die zwaveldampen verspreiden. Met een schone tong kun je blijven eten wat je wilt en zul je ook alles beter proeven.
Tip 3: Flossen en poetsen
Zorg goed voor je gebit, ook als je een frisse adem wilt behouden. Door regelmatig te flossen, te poetsen en tandenstokers te gebruiken, is de kans dat je uit je mond gaat stinken veel kleiner. Maar mocht je ontstekingen hebben, ga er dan mee naar de tandarts.