Nienke Gottenbos is zo iemand die van alles het naadje van de kous wil weten. Maar goed ook, want daardoor heeft deze darmfloratherapeut en voedingskundige de beste tips voor een gezonder leven. Met ons deelt ze haar gouden adviezen voor darmen in topconditie en minder stress.
Gouden tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht die ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer deelt Nienke Gottenbos, kruidengeneeskundige, darmfloratherapeut, voedingskundige en schrijver van de boeken ‘De poepdokter 1: gezond van mond tot kont’, ‘De poepdokter 2: bakt ze bruin’ en ‘De poepdokter 3: junior’, haar tips voor een gezonder leven:
1. Vervang je broodlunch door een groentelunch
“In Nederland eten we veel te veel tarwe, terwijl er helemaal geen spannende voedingsstoffen in zitten. Het is dus niet nodig om er veel van te eten. Vervang je je broodlunch door een groentelunch, dan krijg je veel meer voedingsstoffen binnen. Ook is het zo makkelijker om aan de 250 gram groente per dag te komen. Als je dat allemaal tijdens je avondeten naar binnen moeten kauwen, dan ben je wel even bezig. Het voordeel van zo’n groentelunch is ook dat als je onverhoopt toch een patatdag hebt, je al een portie groente binnen hebt gehad. Ik houd erg van makkelijk: gebakken groente met een ei, een soepje of een salade.”
2. Doe iets aan je stress
“Heb je veel stress, dan gaan bloed en voedingsstoffen naar je spieren en hersenen om goed te kunnen denken en reageren. Je spijsverteringsstelsel heeft juist rust nodig om optimaal te werken. Pas in die ruststand gaan er voedingsstoffen naar je spijsverteringsstelstel, waardoor er voldoende maagzuur en enzymen komen. Op het moment dat je gestrest bent, heeft het een negatief effect op je darmflora en op heel veel andere gebieden van je gezondheid. En andersom is het natuurlijk ook zo: als je darmflora niet op orde is, voel je je ook eerder gestrest. Het werkt dus echt twee kanten op. De beste tip tegen stress, is iets vinden wat je iedere dag kunt inbouwen. Misschien is dat het luisteren van een luisterboek of een geleide meditatie. Ik houd heel erg van mini-meditaties. Als ik toch naar de wc moet, ga ik even rustig zitten, doe ik mijn ogen dicht en mijn vingers in mijn oren en haal ik vijf keer bewust adem. Dan kan ik er weer tegenaan.”
3. Poep met een krukje
“Rond het laatste deel van je darmen zit een band die aangespannen is. Dat is heel handig, want die band zorgt ervoor dat je ontlasting er niet per ongeluk uitlekt als je staat of loopt. Zit je op de wc, in een hoek van negentig graden, dan ontspant die band maar gedeeltelijk. Om de ontlasting uit je lichaam te werken, moet je dan aardig wat moeite doen. Van nature deed de mens dan ook gehurkt zijn behoefte. Deze hurkzit kun je nabootsen door een krukje onder je voeten te zetten, waarbij je knieën hoger dan je navel zitten. Hierdoor ontspant de band om je darmen zich helemaal, waardoor het veel makkelijker is om helemaal leeg te poepen. Dat geeft een prettig gevoel en de kans op verstopping en aambeien is ook nog eens kleiner.”
4. Verwerk genoeg kruiden in je eten
“Je hoeft niet per se een hele detoxkuur te doen. Door genoeg kruiden in je voeding te verwerken, krijg je iedere dag voedingsstoffen binnen die zorgen voor een betere spijsvertering. Voedingsstoffen die je lever aanzetten en het maken van spijsverteringssappen stimuleren. Gebruik daarom genoeg kurkuma, gember, rozemarijn, tijm en knoflook in de keuken. De kruiden mogen gedroogd zijn, als ze maar niet al drie jaar achter in je keukenkastje staan.”
5. Trek op tijd aan de bel
“Veel mensen hebben last van hun darmen, maar gaan pas naar de dokter als het heel erg is. Als je regelmatig een opgeblazen gevoel hebt of wisselende ontlasting, dan is dat een teken dat er niets goed gaat. Met een paar kleine verbeteringen of goed onderzoek, kun je al veel winst behalen. Iedereen met darmklachten kan ik aanraden om naar een darmfloratherapeut te gaan. Je kunt zelf ook gaan experimenteren door twee weken een voedingsdagboek bij te houden en op te schrijven wanneer je klachten krijgt. Misschien komt het door het eten van melkproducten, het drinken van een glas rode wijn of is het gerelateerd aan stress. Als je dat eenmaal weet, kun je veel gerichter aan de slag gaan.”
6. Eet gefermenteerde producten
“In gefermenteerde producten zitten levende bacteriën, dat is probiotica avant la lettre. Vroeger, toen de koelkast nog niet uitgevonden was, fermenteerden we onze groente om het langer houdbaar te maken. We hebben eigenlijk altijd gefermenteerde producten gegeten, tot de laatste dertig jaar. Nu zie je dat het weer terugkomt. Ik eet graag kimchi, dat is Koreaanse zuurkool. Kefir en kombucha zijn ook favorieten die in de supermarkt goed verkrijgbaar zijn. Zelf fermenteren is het allermooiste, maar het moet net je hobby zijn.”