Hartaanval, hartinfarct, hartstilstand en hartfalen. Vaak wordt gedacht dat dit vier verschillende benamingen voor dezelfde aandoening zijn, maar dat is onjuist. Verwarrend, maar waar: een hartaanval en hartinfarct zijn dan weer wél hetzelfde. Tijd voor duidelijkheid. Dit zijn de belangrijkste verschillen.
Dit is een hartinfarct (of hartaanval)
Over het verschil tussen een infarct en een aanval, bestaat verwarring. De één spreekt namelijk over een hartaanval en de ander over een hartinfarct. Wat is nu het verschil? Niets! In de volksmond spreken we vaker van een hartaanval, maar artsen zullen het eerder hebben over een hartinfarct. Een hartaanval of hartinfarct is een verstopping van een kransslagader van het hart, waardoor het onderliggende deel geen zuurstof meer krijgt en afsterft. Iemand die een hartinfarct krijgt is wel nog volledig bij bewustzijn. In 2017 kwamen er ruim 34.000 mensen in Nederland in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct. Goed om te weten: vrouwen ervaren meestal andere klachten dan mannen bij het krijgen van een hartaanval.
Deze klachten kun je krijgen:
- Drukkende pijn midden op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek
- Zweten
- Misselijkheid
- Bij vrouwen kan – vaker dan bij mannen – extreme moeheid, kortademigheid, duizeligheid en pijn tussen de schouderbladen voorkomen
Dit is een hartstilstand
Een hartstilstand is een levensbedreigende aandoening. Volgens de Hartstichting krijgen elke week 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De meesten overleven dit niet. Een hartstilstand klinkt alsof het hart op dat moment volledig stilstaat, maar in werkelijkheid trillen de hartkamers meestal juist zo snel en chaotisch waardoor ze ongelijk en ongecontroleerd samen gaan trekken. Het hart stopt dan met kloppen en pompt geen bloed meer rond. Het lichaam krijgt geen bloed en dus geen zuurstof meer. Direct reanimeren is daarom van levensbelang.
Is de kans op een hartstilstand ook groter als je al eens een hartinfarct hebt gehad? David Smeekes, huisarts en beleidsmedewerker bij de Hartstichting: “Het risico is aanwezig dat je na een hartinfarct last krijgt van hartritmestoornissen die kunnen leiden tot een hartstilstand. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Bij aanhoudende hartritmestoornissen kan een ICD-apparaatje in het lichaam ondersteuning bieden dat bij een bedreigende hartritmestoornis het hart een stroomstoot zal geven. Het merendeel van de mensen die een hartinfarct hebben gehad, hebben weinig tot geen last van een hartritmestoornis die leidt tot een hartstilstand.”
Deze klachten kun je krijgen:
- Iemand raakt binnen tien seconden bewusteloos
- De ademhaling stopt of is abnormaal
Dit zijn hartfalen
Bij gezonde mensen wordt zestig tot zeventig procent van het bloed in de hartkamer weggepompt. Bij mensen met hartfalen is dit maar veertig procent of zelfs nog minder. Het hart werkt simpel gezegd minder goed. Hartfalen is een chronische aandoening en wordt veroorzaakt door het falen van de hartspier. Het ontstaat vaak nadat de hartspier beschadigd is door een doorgemaakt hartinfarct, of doordat er een verdikking van de hartspier is ontstaan na jarenlang een veel te hoge bloeddruk te hebben gehad. Elk jaar krijgen ongeveer 40 duizend mensen voor het eerst de diagnose hartfalen, 54 procent is vrouw en 46 procent man. Naar schatting leven er ruim 230 duizend mensen met hartfalen in ons land. Het merendeel is 65 jaar of ouder.
Deze klachten kun je krijgen
- Kortademigheid bij inspanning
- Minder snel herstellen na inspanning
- Extreme vermoeidheid
- Dikke enkels, voeten of buik doordat de nieren als reactie zout en vocht gaan vasthouden