<-- NIET ACTIEF -->

Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het lastige is: je merkt het meestal niet als je bloeddruk is verhoogd. Hoe komt dat? En hoe kom je er wél op tijd achter? Huisarts David Smeekes: “Het meten van je bloeddruk moet zo normaal worden als naar de tandarts gaan.”

Eén op de drie mensen in Nederland heeft een te hoge bloeddruk. Volgens de Hartstichting heeft bijna de helft van deze mensen (40 procent) het niet eens door. Dat is niet gek als je het huisarts David Smeekes vraagt. “Bloeddruk is de druk die op de vaten staat. Als die druk verhoogd is, geeft dat eigenlijk geen klachten. Het is ook geen ziekte, maar het geeft een groter risico om ziek te worden. Hoofdpijn, vermoeidheid en een onbestemd gevoel kunnen wel vage aanwijzingen zijn. De enige manieren om erachter te komen of je bloeddruk verhoogd is, is door die te meten.”

Witte-jassen-hoge-bloedruk

Dat het belangrijk is om een hoge bloeddruk op tijd te signaleren, daar is geen twijfel over mogelijk. Smeekes: “Kom je er tijdig achter dat je bloeddruk verhoogd is, dan kun je zelf actie ondernemen om hem niet verder te laten stijgen of zelfs te verlagen. De kans op hart- en vaatziekten wordt dan een stuk kleiner. Het meten van je bloeddruk zou daarom net zo normaal moeten zijn als naar de tandarts gaan. Dat doe je ook preventief, om te voorkomen dat je problemen krijgt in de toekomst.”

Je bloeddruk kun je gewoon thuis meten. Volgens Smeekes is dit zelfs een hele geschikte plek hiervoor. “Niet alleen heeft de huisarts het steeds drukker, de spanning van zo’n bezoek kan ook bijdrage aan een hogere bloeddruk. We noemen dat ‘witte-jassen-hoge-bloeddruk’. Thuis kun je rustig de tijd nemen om je bloeddruk te meten. Het beste is om dit een aantal dagen ’s ochtends en ’s avonds te doen. Dan heb je een mooie afspiegeling. Bij een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90 spreken we van een hoge bloeddruk, thuis gelden er lagere waarden 135/85. Hoe hoger je bloeddruk, hoe groter de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.”

Jaarlijks bloeddruk meten

Hoe vaak moet je je bloeddruk meten? “Dat hangt van de situatie af. Als je een gezonde bloeddruk hebt en boven de 40 bent, dan is het verstandig om hem jaarlijks te meten. Zo houd je de routine erin. Bij een te hoge bloeddruk, is het een goed idee om hem iedere maand te meten. Als je dan je leefstijl aanpast, kun je meteen kijken of het effect heeft. Dat werkt motiverend. Word je voor je hoge bloeddruk behandelt, dan kun je met je behandelaar bespreken hoe vaak je het beste kunt meten.”

Zit een hoge bloeddruk in je familie, dan moet je volgens de huisarts alert zijn. Net zoals wanneer je rookt, overgewicht hebt, veel stress hebt en uit de overgang bent. “Onder de 50 komt het vaker voor bij mannen, na de 55 maken vrouwen een beetje een inhaalslag. Dat vrouwen na de overgang ongeveer een even grote kans hebben op een hoge bloeddruk, komt doordat de productie van vrouwelijke hormonen daalt. Oestrogenen beschermen namelijk de bloedvaten. Ook worden veel vrouwen na de overgang zwaarder, waardoor de kans op een hoge bloeddruk toeneemt.”

Je bloeddruk gezond houden? Dit zijn de 10 beste tips uit je keukenkastje.