Ruim 4600 Nederlanders overleden in 2018 door een onverwachte val, meldt het CBS. Dit zijn gemiddeld 13 fatale vallen per dag. Simpele hulpmiddelen en aanpassingen in huis kunnen het verschil maken en gevaarlijke valpartijen voorkomen. En ja, deze tips zijn stiekem ook best fijn als je gewoonweg onhandig bent.
Gladde vloeren, gammele trappen en rondslingerende snoeren kunnen er allemaal voor zorgen dat je zomaar, hoppakee, struikelt. En als je ouder wordt, is de kans natuurlijk groter dat je een smakkerd maakt. Toch kan iedereen iets hebben aan valpreventie. Als je zo onhandig bent dat je altijd struikelt, zelfs over je eigen voeten, bijvoorbeeld. Maar ook mensen die geneesmiddelen gebruiken met als bijwerking sufheid, hebben een groter risico om te vallen. Net als mensen met een ziekte als artrose, duizeligheid of epilepsie.
Tips om vallen te voorkomen
Voel jij je aangesproken, dan hebben we zeven tips om de kans op een valpartij binnenshuis te verkleinen. En nee, dat betekent niet dat je jouw hele woning hoeft te verbouwen. Dit zijn de tips voor een veilige leefruimte:
Tip 1: Ruim je rommel op
Het klinkt simpel en het is ook de meest eenvoudige manier om te voorkomen dat je valt: houd je huis netjes. Zorg er vooral voor dat gangen, trappen en kleine ruimtes leeg zijn. Hoe minder je laat slingeren, hoe kleiner de kans dat je valt. De beste tip voor als je gaat opruimen: focus op het gelukzalige gevoel dat een opgeruimd huis geeft.
Tip 2: Herstel mankementen (of laat dat doen)
Een los tapijt, een kapotte tafel of een gammele deurklink … Allemaal vergroten ze de kans op een valpartij. De oplossing is simpel: herstel kapotte onderdelen in huis, of laat dit doen.
Tip 3: Gebruik hulpmiddelen
De hulptroepen staan te popelen om je huis val-proof te maken. Installeer bijvoorbeeld handgrepen en leuningen. Dat kan bij de trap, maar ook in de wc, badkamer en bij je bed. Ideaal voor als je snel je evenwicht verliest of moeite hebt met opstaan. Een ander hulpmiddel: een drempelhulp. Zo voorkom je dat je letterlijk met de deur in huis valt. Ook best handig voor de onhandige mensen onder ons, voor mensen die hun fiets graag binnen zetten of die veel skeeleren. Multifunctioneel, kunnen we wel stellen.
Tip 4: Verbeter je evenwicht
Meer evenwicht, betekent een kleinere kans om te vallen. Dat kan door te gaan wandelen, aerobics te doen, pilates te volgen, maar deze simpele oefening helpt ook een handje: Ga met je voeten bij elkaar staan. Breng je voet een centimeter omhoog en houd dit dertig seconden vast. Herhaal dit een paar keer. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt.
Tip 5: Zorg voor verlichting
Een paar kaarsjes in de woonkamer mag dan romantisch zijn, praktisch is het niet. Het vergroot de kans op vallen, en dat wil je nu juist niet. Installeer dus heldere lampen, zeker bij de trap en in de gang. Eventueel kun je ze dimbaar maken, zodat je niet continu in de spotlights zit. Helemaal handig: maak gebruik van licht dat automatisch aangaat. Zo hoef je in het donker niet te tasten naar het lichtknopje.
Dit artikel is in samenwerking met Monozorg tot stand gekomen. Wil je meer informatie over hulpmiddelen tegen vallen? Ga dan naar www.monozorg.nl.