Gelukkig zijn steunt als het goed is niet op één pilaar. Maar hoe vergroot je de geluksfactor in je leven? We presenteren je vijf vragen die je jezelf kunt stellen voor meer geluk en tevredenheid.
Vraag 1: Heb jij genoeg liefde in je leven?
Mensen die zich omringen met fijne mensen, zijn gelukkiger dan mensen die er alleen voor staan. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zit daar wel een verschil in. Mensen die hecht contact hebben zijn gelukkiger dan mensen die vaker, maar oppervlakkig contact hebben. En de volgende cijfers liegen er niet om: van de mensen die niet altijd iemand hebben die hen echt begrijpt, is 66 procent gelukkig, tegenover 87 procent van degenen die wel zo’n persoon hebben. Ga dus het avontuur aan en sta open ontmoetingen en nieuwe vriendschappen.
Vraag 2: Hoe goed kun jij omgaan met gebreken of tegenvallers?
We denken vaak dat gezonde mensen gelukkig zijn, maar gezondheid is geen voorwaarde voor geluk. Ook met een ziekte of handicap kun je zielsgelukkig zijn, mits je jouw gebreken of ziekte kunt accepteren. Hoe goed kun jij met tegenslag omgaan?
Vraag 3: Hoeveel zingeving geeft jouw werk je?
Werk legt een gezonde basis voor geluk. Het voorziet je van een dosis verantwoordelijkheid en zingeving, het brengt je in contact met andere mensen en draagt bij aan structuur in je leven. Heb je geen werk? Dan is het heel gezond om op een andere manier die bij jou past zingeving te vinden. Wat kan dat voor jou zijn?
Vraag 4: Hoe rijk ben je?
Echt waar: ook een miljonair kan doodongelukkig zijn. En zelfs mensen die miljoenen op de bank hebben staan, verlangen vaak naar nog meer. Veel geld hebben maakt daarom niet gelukkig, maar iets in de portemonnee hebben wel. Qua geluk zit je goed als je het volgende kunt kopen: eten en drinken, kleding, ziekenzorg, een dak boven je hoofd en scholing voor je kinderen.
Vraag 5: Durf jij jezelf te zijn?
Jezelf kunnen zijn, is belangrijk om gelukkig te kunnen worden. Vrijheid is om die reden een belangrijke ‘geluksvergroter’. Veel mensen durven zichzelf niet te zijn uit angst voor afwijzing of weten simpelweg niet meer wie ze eigenlijk zijn. Vraag jezelf daarom af: wie ben ik en hoe vrij ben ik? En heb ik het lef om mezelf te zijn?