Gierst zat eeuwenlang vast gebeiteld in ons eetpatroon. En terecht! Het bevat veel vezels, ijzer, vitamine B, mangaan, fosfor en magnesium én past in een glutenvrij dieet
Gierstrisotto met pompoen en geitenkaas
Ingredients
- 1 flespompoen
- olijfolie om te bakken
- 150 gr gierst
- 450 ml groentebouillon
- 1 scheut melk
- 1 el boter
- 1 sjalotje
- 250 gr kastanjechampignons
- 4 takjes tijm
- zout en peper
- 100 gr zachte geitenkaas
- 1 biologische citroen
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de pompoen door de helft en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees met schil en al in stukjes. Verdeel ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- Rooster de pompoen in het midden van de oven in zo’n twintig minuten gaar.
- De gierst bak je twee minuten in een koekenpan tot hij nootachtig ruikt en gaat ‘springen’. Giet hem af en spoel hem af onder koud water.
- De groentebouillon mag nu op het vuur totdat deze kookt. Voeg de gierst toe en laat hem twintig minuten sudderen. Houd je pan in de gaten.
- Als de gierst alle bouillon heeft opgenomen, voeg er dan nog wat water aan toe. Zet na twintig minuten de pit uit en laat de gierst nog tien minuten nagaren in de pan met het deksel erop.
- Roer de boter en melk erdoor om het geheel smeuïg te maken. Snipper de ui en knoflook en snijd de champignons in vieren. Fruit de uitjes, knoflook en champignons in de olie.
- Ris de blaadjes van de tijm, (houd wat achter om te garneren) en bak ze even mee. Breng op smaak met zout en peper en schep ze met de pompoen door de gierst.
- Kruimel er kaas over. Leg er een takje tijm bovenop en voor de smaak wat fijn geraspte citroenschil. Lekker met een frisse salade.