Als de zon weer begint te schijnen, laten niet alleen vogels zich weer vaker zien. Ook rouwvliegjes duiken op! Deze insecten – die sprekend op fruitvliegjes lijken – vliegen rond in je huiskamer en komen af op je planten. Wil je ze voorkomen of heb je ze al op je planten gespot? Deze tips helpen je.
Rouwvliegjes zijn kleine beestjes die het gemunt hebben op je kamerplanten en je groene jungle kunnen beschadigen. Rouwvliegjes leggen larven in je potgrond, tot wel 200 per keer. De vliegjes gaan na twee dagen dood, maar door de neergelegde larven blijven ze zich voorplanten in jouw woonkamer.
Rouwvliegjes lijken overigens sprekend op fruitvliegjes. Een groot verschil is de kleur: rouwvliegjes zijn zwart en fruitvliegjes lichtbruin. En vliegt hij bij voedsel? Dan is het een fruitvlieg. Zoekt hij juist planten op, dan is het een rouwvlieg.
5 tips om van rouwvliegjes af te komen
Heb je rouwvliegjes op je planten gespot, dan is het tijd voor actie. Deze tips helpen je om snel van rouwvliegjes af te komen en de schade aan je kamerplanten te beperken.
1. Zet de besmette planten apart
Hiermee voorkom je niet alleen dat de rouwvliegjes eenvoudig oversteken naar andere planten, er is ook minder plek om eitjes te leggen. Zo houd je de plaag in ieder geval beperkt.
2. Giet aaltjes over de bodem
Een van de meest effectieve manieren om van rouwvliegjes af te komen: schaf aaltjes aan. Dit zijn kleine wormpjes die alle larven opeten. Zodra alle larven op zijn, sterven ze zelf ook. Aaltjes kun je met een gieter op de bodem aanbrengen en gaan zelf op zoek naar de larven. Je kunt aaltjes online bestellen.
3.Strooi een laagje zand over de bodem
Strooi een laagje zand over de potgrond. De meeste rouwvliegjes kunnen niet door het zand. En door de dichtheid van het zand kunnen eventuele rouwvliegjes ook niet ontsnappen. Zo wordt het een stuk lastiger voor ze om larven te leggen. Het kan wel zijn dat je dit na een tijdje opnieuw moet doen; zand zakt uiteindelijk door de potgrond naar beneden.
4. Pot de plant opnieuw
Is je plant al erg besmet? Vervang dan de potgrond. Zorg ervoor dat je ook de wortels goed checkt, zodat hij niet straks weer besmet raakt. Probeer planten die nog niet besmet zijn, uit de buurt te zetten.
5. Zet een vleesetende plant neer
Het is simpel maar effectief: zet een vleesetende plant naast je planten. De vliegjes komen ook op die planten af, maar zullen daar achteraf spijt van hebben. Naast dat deze plant de vliegjes opeet, neemt hij meteen muggen en fruitvliegjes mee. Drie vliegen in een klap dus.
3 tips om rouwvliegjes te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor rouwvliegjes. Kun je ze voorkomen dan? Jazeker. Zo zorg je ervoor dat de rouwvliegjes jouw planten niet lekker vinden:
1. Geef planten minder water
Vliegjes komen op natte grond af. Geef je planten dus niet te veel water (zonder dat ze doodgaan, natuurlijk). Doordat je de planten minder water geeft, krijgt de plant de tijd om tussentijds op te drogen. De plant is dan niet meer aantrekkelijk voor de rouwvlieg.
2. Gooi dode blaadjes weg
Zorg ervoor dat je losgelaten en dode blaadjes meteen weggooit. Vliegjes worden aangetrokken door de geur van verwelkende planten en bloemen. Dus heb je nog een bosje rozen staan die inmiddels bruin zijn? Die kun je beter weggooien.
3. Gebruik verse potgrond
Ga je een plant verpotten, gebruik dan altijd verse potgrond. In een gebruikte zak kunnen zonder dat je het doorhebt ongedierte ontstaan. Ook rouwvliegjes kunnen hier al inzitten – vaak als eitjes – en zich ontpoppen wanneer je de plant een paar dagen in de kamer hebt staan.
Ook interessant: Kamerplanten kunnen een ruimte opfleuren en soms zelfs een droge huid tegengaan. Maar niet alle planten zijn onschuldig. Sommige planten kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren en kinderen als de blaadjes worden ingeslikt of zelfs aangeraakt. Op deze vijf planten moet je extra letten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.