Iedereen wil het weten: heb ik het coronavirus onder de leden? Een eenduidig antwoord krijg je bijna niet. Toch zijn er zelftesten en vragenlijsten te vinden over van alles, ook over het coronavirus. Kunnen die je op weg helpen? We zochten het voor je uit.
Lang niet iedereen die het coronavirus heeft (gehad), weet daadwerkelijk of ze besmet zijn (geweest) met het virus. Vooralsnog worden twee groepen mensen getest: degene die met verdachte klachten in het ziekenhuis belanden en het zorgpersoneel die deze mensen behandelt. Waarom? Er zijn te weinig spullen om alle Nederlanders te testen en te weinig mankracht om de tests uit te voeren.
De hamvraag: heb ik corona of niet?
Sinds het nieuwe testbeleid dat werd aangekondigd op 6 april, worden nu ook zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis die contact hebben met patiënten en klachten krijgen, getest. Net als andere kwetsbare patiënten die niet in het ziekenhuis liggen. Maar hoe zit het met de groep die ook klachten heeft als koorts, hoesten en benauwdheid maar thuiszit? Deze mensen worden vooralsnog niet getest en krijgen het advies: blijf thuis en ziek uit. Een belangrijke boodschap, maar het geeft geen antwoord op die ene vraag: heb ik het coronavirus of niet?
Zelftests zijn illegaal
De afgelopen weken doken er talloze initiatieven en manieren op om toch bij jezelf te kunnen testen of je het virus hebt. Wereldwijd ontstond er zelfs een run op zelftests. In Nederland werden zogenaamde lgM/lgG-testen verkocht, die antilichamen in het bloed meten. Het werkt net zo makkelijk als een zwangerschapstest, maar dan met een drupje bloed. Klinkt veelbelovend, maar inmiddels zijn dit soort testen verboden. Dat is misschien maar goed ook. In de Verenigde Staten werden bijvoorbeeld coronatesten via het internet verkocht voor ongeveer 155 euro. Sommige testen waren zo slecht dat ze er zelfs in een derde van de gevallen naast zaten. De Nederlandse gezondheidsinspectie waarschuwt dat zelftests alleen op de markt gebracht mogen worden als ze zijn goedgekeurd. En dat is nog met geen enkele test voor corona het geval.
Online vragenlijst over coronavirus
Zijn er dan helemaal geen initiatieven die meer duidelijkheid kunnen geven? Inmiddels wel. Zo bedacht het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam een app, waarin inwoners van de hoofdstad hun symptomen kunnen melden. En zij zijn niet de enige: er duiken meerdere online vragenlijsten op. Zoals de erg korte corona-vragentest van Thuisarts.nl en de uitgebreide corona-vragenlijst, een initiatief van een team van medische specialisten, waaronder huisartsen.
Cardioloog en mede-initiatiefnemer Ruud van Langeveld laat weten dat de vragenlijst bestaat uit de vragen die de huisarts stelt bij een vermoeden van het coronavirus. Oftewel: de vragen zijn gebaseerd op de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. “We hebben het proces van de bevraging wat logischer opgesteld en in meerdere categorieën ingedeeld. Verder zijn het exact de vragen die de doktersassistent zou stellen als een patiënt belt en vermoedt besmet te zijn met het virus.”
Onzekerheid wegnemen
De vragenlijst bestaat uit 32 vragen en is anoniem in te vullen. Vervolgens volgt er een persoonlijk advies. Van Langeveld: “Dit advies is niet doorslaggevend, dat blijft de huisarts, maar kan wel wat onzekerheid wegnemen of juist het zetje geven om de huisarts wél te bellen. Dat doet lang niet iedereen.” De online vragenlijst is vooral in het leven geroepen omdat huisartsen het signaal gaven weinig tijd over te houden voor andere patiënten. “Hiermee kunnen we huisartsen ontlasten. Zie het als het eerste voorwerk. Je kunt deze vragenlijst invullen voordat je de dokter belt. Bij twijfel of ernstige ziektebeelden moet je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts.”
Bel de huisarts bij deze klachten
Omdat de klachten uiteenlopen, blijft het lastig om op eigen houtje te controleren of je besmet bent met het virus. Voorlopig zal hier ook geen verandering in komen. Huisartsen adviseren nog steeds het volgende: blijf thuis en bel niet de huisarts bij één of meer van deze klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen en koorts (38 graden of hoger).
Bel wél direct de huisarts als je jezelf herkent in één of meer van de volgende punten: je wordt in een paar dagen steeds zieker, je ademt steeds moeilijker, je raakt steeds meer in de war of je hebt al meer dan drie dagen hoge koorts. Trek ook aan de bel als je ouder bent dan zeventig, een chronische ziekt hebt en/of minder weerstand en koorts krijgt.
Foto door Kelly Sikkema op Unsplash.