Als gezelligheid een smaak had, smaakte het naar chai tea. Dit kruidige theedrankje warmt je op tijdens de koude winterdagen. Voeg je er melk aan toe, dan heb je de chai tea latte. De Indiaase thee is een boost voor je spijsvertering. Oorspronkelijk werd het om die reden vaak gedronken na de maaltijd, maar tegenwoordig drinken theeliefhebbers het op ieder moment van de dag. Plof jij vanavond op de bank met je eigen gemaakte perfecte kop?
Wil je echt lekkere en gezonde chai tea latte? Maak het dan zelf. Gefabriceerde varianten bevatten vaak toegevoegde suikers om de thee zoeter te maken. Wanneer je deze thee zelf maakt, kun je hem zoeter maken door bijvoorbeeld biologische honing toe te voegen. Het drankje zelf maken kost gelukkig niet veel moeite.
Stap 1: Gebruik de juiste ingrediënten
De echte basis van chai tea latte is verse zwarte thee, melk en water. De thee komt pas echt tot leven wanneer je de specerijen toevoegt. Denk aan: kardemom, kaneel , kruidnagel, nootmuskaat, kurkuma en venkel. Houd je van spicy? Voeg dan gember en zwarte peper toe. Dit maakt de thee tot authentieke chai tea. Wil je de precieze verhoudingen weten? Hier vind je ons recept met de verhoudingen van de ingrediënten.
Stap 2: Kies je soort melk voor de chai tea latte
Traditioneel wordt in India buffelmelk gebruikt voor het chai tea latte. In Nederland kiezen ze vaak andere varianten. Je kunt kiezen uit de volgende melksoorten:
Volle koeienmelk
Veel restaurants kiezen voor volle melk. Dit geeft de thee een – hoe kan het ook anders – volle smaak. Het bevat alleen ook veel verzadigde vetten, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Halfvolle of magere koeienmelk
Wil je een magere variant van koemelk? Dan kun je kiezen voor halfvolle of magere melk. Dit bevat dezelfde vitamine, maar minder calorieën. Koeienmelk is echter niet altijd de meest duurzame optie. Je kunt daarom op keurmerken letten als EKO, Demeter, Weidezuivel, Weidegangszegel of Caring Dairy.
Plantaardige melk
Ben je vegan of lactose-intolerant? Dan kun je kiezen voor plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk. Plantaardige melk is echter niet altijd duurzamer dan koeienmelk.
Je kunt er ook voor kiezen de chai tea latte zonder melk te maken, dan is het een gewone chai tea.
Stap 3: Laat het water eerst koken en dan afkoelen
De meeste theedrinkers gebruiken kokend water voor hun kopje thee. Maar het beste is om het water voor de chai tea latte eerst te laten koken en dan wat af te laten koelen. De ideale temperatuur is tussen de 85 en 95 graden, net niet kokend dus. Voeg dan pas de verse thee en specerijen toe voor de optimale smaak. Laat tot slot de melk meekoken.
Stap 4: Laat de chai tea latte een uur lang koken
Het geheim van de perfecte chai tea latte? De ingrediënten een uur laten koken voor een echte smaaksensatie. De kruiden kunnen dan echt goed in het water trekken.
Stap 5: Zorg voor een schuimig effect
Wat chai tea latte zo heerlijk maakt, is onder andere het schuimige effect. Hoe je dit doet? Schenk de thee na het uurtje koken van de ene pan naar de andere. Er komt dan lucht bij de thee waardoor het een schuimig effect krijgt.
Stap 6: Serveer met gemberkoekjes
Deze thee kun je perfect combineren met smakelijke, zelfgemaakte gemberkoekjes. Het geeft de thee een extra dimensie. Klik hier voor het recept van de koekjes.