Het is de droom van iedereen met maar een klein beetje groene vingers: een eigen kruidentuin. Heb je een stukje tuin over of een plekje op balkon? Kom dan dan in actie! Met deze tips is je kruidentuin zo aangelegd.
1. Koop plantjes voor de tuin, niet voor de vensterbank
Keukenkruiden in een pot die je in de supermarkt kunt kopen, doen het buiten meestal minder goed. Deze planten zijn zo dicht op elkaar gekweekt dat er al snel schimmels ontstaan. Opvallend is dat potjes biologische keukenkruiden vaak wel aanslaan. Ook werkt het goed om kruidenplantjes in je vensterbank te zaaien en ze, zodra ze groot genoeg zijn, buiten te planten. Of koop kruidenplanten bij een tuincentrum.
2. Kies voor potten
Niet alle planten hebben hetzelfde nodig. De oplossing? Doe ze in losse potten, zodat je ze de beste verzorging kunt bieden. Let wel op dat deze potten een gat in de onderkant hebben. Kan het water namelijk niet weg, dan gaat de plant rotten.
3. Zet de planten in je kruidentuin in de volle zon
Veel kruidenplanten komen uit het Middellandse Zeegebied en zijn daarom gek op zon en kunnen prima tegen droogte. Subtropische kruiden zoals basilicum, verbena en stevia hebben wel regelmatig water nodig. Peterselie en kervel maak je blij met een plek in de (half)schaduw en voldoende vocht.
4. Vergeet de winterharde kruiden niet
Als de zomer voorbij is, houden sommige kruiden op met bloeien. Maar er zijn ook kruiden die prima kunnen overwinteren. Geef deze een plek in je kruidentuin en je hebt er volgend jaar weer plezier van. Winterharde kruiden zijn onder andere: tijm, rozemarijn, munt, oregano, salie en peterselie. Twijfel je of een kruid winterhard is? Voel dan even aan de steel. Over het algemeen zijn ‘zachte’ kruiden met flexibele stelen niet winterhard.
6. Plant in rijen
Ga je niet in de weer met losse potten, plant de kruiden dan in rijen. Zo kun je snel en makkelijk het onkruid wieden tussen de planten. Scheelt weer tijd!
7. Vergeet de theeplanten niet
In je kruidentuin horen natuurlijk planten waarmee je de lekkerste thee kunt zetten. Koop daarom in ieder geval: munt, citroenverbena, kamille, lavendel, brandnetel en salie.
8. Denk aan de naambordjes
Als de kruiden in je tuin flink bloeien, kan het lastig zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Naambordjes zijn dan een uitkomst. Beschilder een kei, schrijf op ijsstokjes of doe een kurk op een stokje en schrijf hier de naam van het kruid op.
9. Durf je kruidentuin te snoeien
Als een plant na een tijdje er minder mooi uitziet, is het tijd om te snoeien. Bij zachte kruiden kun je dit zonder problemen doen. Bij kruiden die verhouten is het belangrijk dat je voldoende blad laat zitten.
Ook interessant: je kruidentuin uitbreiden naar een moestuin? Dat doe je gemakkelijk met deze 5 tips van moestuinliefhebber Floor Korte. Waarom vogels in je moestuin zo belangrijk zijn? Dat lees je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.