Als je courgette verwart met komkommer, dan valt deze groene langwerpige groente je misschien een beetje tegen. Hij is wat minder knapperig en sappig en oké, ook net wat bitterder. Maar haak alsjeblieft niet af. Courgette is namelijk een echte smaakkameleon.
Geheim 1: Het is je favoriete groente als je wilt afvallen
Wil je afvallen? Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering en een tiptop darmflora. Die vezels worden trouwens ook nog eens prima opgenomen, omdat er veel vocht in courgette zit. Daarnaast barst de courgette uit zijn voegen van de vitamine A en C. Hallo weerstand! En, is zo’n courgette ook een manier om je mineralenvoorraad te sponsoren. Er zit niet alleen mangaan, magnesium, ijzer en fosfor in, maar ook: kalium. Dit mineraal biedt als het ware een tegenwicht om het effect van zout ofwel natrium op je bloeddruk te neutraliseren en zo helpt de courgette je hart en bloedvaten gezond houden.
Geheim 2: Je kunt courgette rauw en gebakken eten
Vind je courgettes saai en smakeloos? Oké, dat klopt wel een beetje. Maar juist dat gebrek aan smaak is meteen hun kracht. Courgettes zijn smaakkameleons. Dat wil zeggen dat deze groente eigenlijk overal in passen en ook overal doorheen kunnen. Je kunt hem fijn raspen en zelfs verwerken in muffins, in taart of pizzabodems. Zo ‘vergroent’ je je eigen baksels en maak je groente eten voor kinderen makkelijk. En, vergeet ook niet de courgettini. Pasta zonder koolhydraten heeft nog nooit zo lekker gesmaakt. Courgette nemen als het ware de smaak over van andere ingrediënten. Dus zit er geen smaak aan je courgetteschotel? Dan ligt dat niet aan de courgette, maar aan jezelf: je hebt waarschijnlijk nog niet de perfecte combi gevonden. Lekker wordt courgette met mooie smaakmakers zoals bijvoorbeeld pijnboompitten, pittige kaassoorten en krachtige kruiden zoals tijm of basilicum. Courgette kan trouwens net zo goed rauw als gebakken gegeten worden. Probeer het eens met een plak kaas op je brood en flink snuf peper. Nog niet overtuigd? Deze gerechten met courgette zijn ook het proberen waard:
Geheim 3: Courgette komt in vele soorten en maten
We zeiden het al: de courgette lijkt een beetje op een kameleon. Alhoewel je in de supermarkt misschien vooral lange, groene courgettes tegenkomt, komt de courgette in veel verschillende kleuren en vormen. Zo heb je kleine ronde bolcourgettes, maar er zijn ook gele en witte courgettes. Sommigen zijn zelfs gestreept. Hoe leuk is dat? Ze lijken trouwens niet alleen op komkommers, ze zijn echt familie van elkaar. Net als de pompen trouwens. Wist je dat in Amerika de courgette ook wel ‘summer squash’ ofwel zomerpompoen genoemd wordt?
Geheim 4: Hoe kleiner de courgette, hoe lekkerder
Klein is fijn. Dat gaat zeker op voor courgettes. De uit de kluiten gegroeide exemplaren hebben meestal de minste smaak en kunnen zelfs wat bitter proeven. Laat die liggen dus. Kies voor de iets kleinere exemplaren, die mooi en stevig aanvoelen. Ze mogen niet rimpelen of donkere plekken hebben. Buiten de koelkast is het binnen dag of zes gedaan met je courgette. In de koelkast gaat hij langer mee, met gemak een week of langer. Leg hem uiteraard wel in de groentelade. Je kunt courgettes ook prima rauw invriezen. Naderhand zijn ze dan wel wat slap, niet lekker om nog rauw te eten maar prima om soep mee te maken. Volgens het Voedingscentrum blijft zo’n courgette in de vriezer wel tot een jaar goed!
Geheim 5: Schillen is niet nodig
Maak het jezelf niet moeilijker dan strikt noodzakelijk is: een courgette schillen is nergens voor nodig. Sterker nog, doe het liever niet. In de schil zitten de meeste vezels plus ook nog wat antioxidanten en carotenen. Daarnaast zitten er nog wat stofjes in die de gezondheid van je ogen beschermen. Gewoon opeten dus. Het liefst gaan we voor biologische exemplaren, omdat bij de teelt geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
Ook interessant: Niet alleen courgettes zitten boordevol geheimen, ook chiazaad, aubergines, bananen en peren zijn interessanter dan je in eerste instantie denkt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeld: Pexels / Mateusz Feliksik