Jezelf op dezelfde manier behandelen als een goede vriend. Dat is zelfcompassie in een notendop. Deze milde(re) manier van tegen jezelf praten zorgt voor minder stress, meer veerkracht, een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Klinkt goed, toch? Deze oefeningen helpen je je zelfcompassieknop aanzetten.
1. Leg een hand op je hart
Oefenen met zelfcompassie kan zo eenvoudig zijn als het leggen van je hand op je hart. Aanraking stimuleert namelijk het zorgsysteem in je brein en je parasympatische zenuwstelsel, ook als je jezelf aanraakt. Dit werkt kalmerend en geeft een veilig gevoel. Hoe vaker je deze oefening doet, hoe beter. Vind je het niet prettig om je hand op je hart te leggen, knuffel jezelf dan door je armen kruislings over elkaar te slaan, leg een hand als een kommetje op je kaak, aai je armen, leg twee handen op je buik of vind een andere aanraking die voor jou fijn voelt.
2. Schrijf een brief aan jezelf
Een brief aan jezelf schrijven voelt misschien een tikkeltje onwennig. Maar waarom zou je jezelf niet dezelfde (lieve) woorden gunnen als een vriend? Precies! Zo’n brief is éxtra fijn op de momenten dat je ergens mee zit of wel wat motivatie kunt gebruiken. Deze tips kunnen je bij het schrijven helpen:
– Denk aan een (fictieve) vriend die wijs, lief en compassievol is. Schrijf jezelf een brief uit zijn of haar perspectief.
– Schrijf een brief vanuit het liefdevolle deel van jezelf naar het deel dat het moeilijk heeft.
3. Stel de vraag: ‘Wat heb ik nu nodig?’
Het is een missie onmogelijk om ieder moment aan al je behoeften te voldoen. Er zijn nou eenmaal vervelende klusjes die gedaan moeten worden, tegenslagen en ander gedoe waar je niet voor kiest. Wat wel kan, is het gedurende de dag zo goed mogelijk naar jezelf luisteren. Stel de vraag: ‘Wat heb ik nu nodig?’ en kijk wat er omhoog komt borrelen. Misschien ontdek je dan dat je nodig wat moet drinken, toe bent aan een frisse neus of snakt naar een telefoongesprek met een goede vriend.
4. Meer zelfcompassie? Leer je kritische stem kennen
Bijna iedereen heeft een innerlijke criticus. Het is de stem in je hoofd die vertelt dat je iets niet kunt, niet goed genoeg bent of ander negatief geblaat uitkraamt. Deze innerlijke pestkop kun je minder kracht geven door hem te ontmaskeren. Let op welke woorden, beelden of emoties deze kritische stem gebruikt of oproept. Door dit op te merken, kun je het vervolgens ook aanpassen. Merk je dat je innerlijke dialoog op standje onaardig staat? Haal dan een keer diep adem en bedenk wat je tegen een goede vriend zou zeggen in een soortgelijke situatie. Voordat je het weet praat je liefdevoller tegen jezelf.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.