Waterkefir maken, doe jij het wel eens? Dit vrolijk bruisende water is het perfecte drankje voor in de zomer en een gezond alternatief voor mierzoete frisdranken. Waarom? We zetten drie voordelen op een rij.
Voordeel 1: Mensen met koemelkallergie kunnen met gerust hart waterkefir maken
Waterkefir is zusje van melkkefir. Waar je melkkefir maakt van kefirkorrels die je vervolgens in een weckpot doet met melk, gaat waterkefir maken anders. Je gebruikt namelijk kefirkorrels met andere bacterie- en giststammen. Deze korrels zien er glazig uit en hebben geen melk nodig. Ze kunnen dus worden gebruikt in combinatie met water. Aan waterkefir wordt vaak (gedroogd) fruit, zoals abrikozen of citroen, toegevoegd. Hierdoor lijkt het op koolzuurhoudend frisdrank. Waterkefir is zoet, melkkefir zuur. En dit drankje is zuivelvrij en glutenvrij.
Voordeel 2: Waterkefir heeft een goede invloed op je darmen
De roots van waterkefirkorrrels liggen in Mexico. De korrels komen van nature voor in een specifieke cactus en noemt men ‘tibi’. Andere exotisch klinkende synoniemen zijn Japanse zeekristallen of Californische bijen. Dankzij de melkzuurbacteriën zou waterkefir een goede invloed hebben op je darmwerking. Een probiotische werking! Probiotica zijn een soort gunstige bacteriën die in de darmen leven en die een cruciale rol spelen in bijna alle aspecten van de gezondheid. Waar je wel rekening mee moet houden: de bacteriën en gisten fermenteren slechts een deel van de suikers. Even ‘light’ als water is het dus niet. Toch blijft het een leuke, frisse dorstlesser die weinig calorieën aanlevert. Vind je de friszure smaak te heftig? Voeg dan verse kruiden of fruit toe als gezondere smaakmakers.
Voordeel 3: Het zou het immuunsysteem versterken
Het duurt ongeveer drie tot vier dagen om waterkefir te maken, waarvan het merendeel een kwestie is van laten fermenteren. En dan heb je ook wat! Dankzij het hoge gehalte aan gunstige bacteriën zou je immuunsysteem versterkt kunnen worden als je dagelijks waterkefir gaat drinken. Studies wijzen uit dat bepaalde probioticastammen het risico op darminfecties zouden kunnen verlagen, de terugkeer van urineweginfecties bij vrouwen kunnen voorkomen en zelfs luchtweginfecties op afstand zouden kunnen houden. Volgens dierstudies kan kefir ook ontstekingsreacties onderdrukken die worden aangewakkerd door aandoeningen zoals astma.
Ga jij waterkefir maken nu je deze voordelen kent? Dit is een fijn recept om aan de slag te gaan.
Weet jij nog wat gezond is en wat niet? Wat gezonde voeding vaak in de weg staat, is de tegenstrijdigheid van informatie. Hoe zie je tegenwoordig nog door de bomen het bos? gezondNU licht in deze rubriek een gezond voedingsmiddel uit die je in de supermarkt kunt vinden. Wat maakt dit eten een gezonde keuze?