Ooit gehoord van bubbelthee? Het door velen geprezen Taiwanese drankje klinkt als thee, maar is toch echt iets anders. Wij vroegen ons af: hoe gezond is bubbelthee?
Als we zoeken naar bubbelthee blijkt dat het in Nederland ook wel wordt verkocht onder de namen bubble tea, boba milk tea, pearl tea en pearl tapioca. Deze zomerse drank wordt gemaakt van thee, melk, vruchtensiroop en tapiocaparels. Ze duiken steeds vaker op in hippe lunchtenten en er zijn zelfs tentjes die zich helemaal focussen op bubbelthee.
Wat zijn tapiocaparels?
Laten we beginnen bij het bijzondere aan dit drankje: de tapiocaparels. Die parels zorgen voor de bubbel en verdienen uitleg. Ze zijn gemaakt van zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave, een wortelknol met nootachtige smaak die vooral in Zuid-Amerika groeit en bijvoorbeeld ook in sommige soorten kroepoek zit. In de bubbelthee zijn ze er dus vooral voor de bubbels en je kunt ze qua structuur vergelijken met gummibeertjes. Wat er vooral in tapiocaparels zit: koolhydraten. En helaas niet in de langzame vorm die je volkoren granen aantreft. Voor bubbelthee worden deze parels ook nog eens gekookt met suiker. Je raadt het al: niet een heel gezonde keuze wat gezondNU betreft.
Bubbelthee als vervanger voor thee
Water, thee en melk, dat is voor de meeste mensen niet ongezond. Maar het gaat mis bij de tapiocaparels. En bij de zoetstoffen die worden toegevoegd. Het drankje verliest daarmee snel zijn voedingswaarde. Op diverse websites wordt bubbelthee als alternatief voor een dampende mok thee gepresenteerd. Is dat terecht? Nee. Het meest voedzame onderdeel is inderdaad de thee zelf, maar bubbelthee is geen gezonde manier om de voordelen van thee binnen te krijgen. Het is dus zeker geen alternatief voor je verse gemberthee of glas water. Probeer er ook geen gezonde versie van te maken, want dat betekent dat je de siroop en tapioca eruit haalt. En die drankjes kennen we al: thee (met melk) en water.