Op verpakkingen van chips, repen en drankjes pronkt steeds vaker een veelbelovende tekst: ‘boordevol proteïne’. Als je de etiketten moet geloven is deze extra toevoeging een wondermiddel voor je spieren en kun je er zelfs zorgeloos van snacken. Komen we dan proteïne tekort? En is dit dan een gezonde keuze?
Proteïne is eigenlijk een fancy woord voor eiwit. Het is dus niet iets anders. Eiwit is net als vet en koolhydraten een belangrijke leverancier van voedingsstoffen voor je lichaam. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren en vormen de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam én onze spieren. Niets nieuws dus, maar toch poppen er steeds meer producten op waar extra proteïne, oftewel eiwitten, aan wordt toegevoegd. Van proteïnerepen tot koffie met proteïne. Populair bij sporters en zelfs mensen die willen afvallen. Dat geeft ons het idee dat we wel een extra portie proteïne kunnen gebruiken. Is dat zo?
Eten we te weinig eiwitten?
Frank Lindner, campaigner bij foodwatch Nederland:
“De meeste mensen die in Nederland een normaal voedingspatroon hebben komen absoluut geen proteïne, pardon: eiwitten, tekort. Volgens de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM krijgen we gemiddeld 78 gram eiwitten per dag binnen, via zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Als voorbeeld: iemand die ongeveer 78 kilo weegt, het gemiddelde gewicht van Nederlandse mannen en vrouwen volgens het CBS in 2019, heeft maar 64,8 gram eiwitten per dag nodig. De meeste mensen eten dus zelfs méér eiwitten dan ze nodig hebben. Dat geldt ook voor vegetariërs en sporters. Natuurlijk kan het wel goed zijn om bij topsport, ouderdom of ziekte extra op je eiwitten te letten. Maar over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over een tekort.”
Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige:
“Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken en het in stand houden van je spieren, maar ook je immuunsysteem heeft ze nodig. Als je vegetarisch of veganistisch eet, moet je wat beter opletten dat je voldoende volwaardige eiwitten binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld wat meer granen en peulvruchten. Eet je wel dierlijke producten? Dan zul je niet snel eiwitten tekort komen. Er zijn een paar uitzonderingen. Als je veel sport, ziek bent of net geopereerd, dan heb je wat meer eiwitten nodig voor het herstel.”
Zijn producten met toegevoegd proteïne gezond?
Frank Lindner, campaigner bij foodwatch Nederland:
“Proteïne is voor veel voedselproducenten de afgelopen jaren een interessante marketingterm geworden om zo de gezondheidstroefkaart te kunnen spelen. Wat ons als voedselwaakhond betreft, zijn bijna alle producten met ‘extra proteïne’ in de supermarkt totaal overbodig. Dit soort claims leiden ons af van wat er nog meer in deze producten zit. Zo was de Be-Kind energiereep ‘with extra protein’ van Mars afgelopen jaar een van de genomineerden voor het Gouden Windei van foodwatch. De reep bestond, naast extra eiwitten, voor de helft uit suiker en vet. Daar moet je goed voor sporten om alles er weer af te krijgen.”
Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige:
“Eiwitten staan bekend om hun verzadigende werking, wat kan helpen om af te vallen. De toevoeging van proteïne aan allerlei producten is in mijn ogen gewoon een hype. De repen, zakken chips en drankjes met extra proteïne zijn eigenlijk nooit een gezonde keuze. Het eerste gezonde product met toegevoegde eiwitten moet ik nog tegenkomen. Aan deze producten worden ook allerlei andere dingen toegevoegd, zoals suiker en zoetstoffen. De kwaliteit van de toegevoegde eiwitten is vaak ondermaats, omdat ze meestal gemaakt worden van soja. Als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dit zelfs je schildklier negatief beïnvloeden. Zelf ben ik wel fan van pure eiwitpoeders op basis van wei, bruine rijst, quinoa of hennep. Die leveren mooie, pure bouwstoffen waar je lekker vol van zit. Maak er zelf een shake mee door een banaan en wat amandelmelk toe te voegen. Klaar is je gezonde drankje!”