Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Cato: ‘Bij huidkanker geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen. En: er op tijd bij zijn kan je redding zijn. Maar hoe herken je huidkanker?’
Het vroegtijdig herkennen van huidkanker is belangrijk, omdat het dan meestal goed is te behandelen. Als een plek groeit, verandert, pijn doet en niet geneest, is het altijd verstandig om er een dokter naar te laten kijken. Maar je kan ook zelf je huid checken. Hoe? Deze vraag leggen we voor aan Roel Genders, dermatoloog bij LUMC.
Hoe herken je huidkanker?
Er bestaan verschillende soorten huidkankers die ook allemaal hun eigen kenmerken hebben. De meest voorkomende huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Maar je hebt ook nog het plaveiselcelcarcinoom en de meest bekende: het melanoom.
1. Basaalcelcarcinoom
Dr. Roel E. Genders, dermatoloog van het LUMC: “Dit is de meest voorkomende huidkanker. Het kan zich uiten als een verandering op de huid, zoals een glanzend bobbeltje of een wat blekere glanzende huidverdikking. Het kan ook zijn dat je last krijgt van een wondje dat niet geneest. Op de romp, armen en benen uit het zich vaker als een rode, soms wat schilferende plek, met vaak ook een glanzend randje. Het kan lijken op eczeem.
2. Plaveiselcelcarcinoom
“Dit is een huidkanker die vaak als een huidkleurige of rode knobbel groeit met centraal een hoornprop. Soms zijn het meer vlakke tumoren, die gemakkelijk kunnen bloeden en waar vaak korstjes op zitten. Pijn is ook een belangrijk symptoom bij deze huidkanker.”
3. Melanoom
“Het melanoom is de meest bekende huidkanker. Deze ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). Voor het herkennen van een melanoom wordt de ABCDE methode gebruikt. Asymmetrie; de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft. Begrenzing; deze is vaag met de omliggende huid, je kunt niet goed met een pen aftekenen waar de plek ophoudt. Ook een grillige rand is een kenmerk. Color/kleur; een normale moedervlek heeft een kleur of soms twee egale kleuren bruin. Bij deze vorm van huidkanker zie je vaak kleuren als rood, zwart, bruin, wit , blauw, grijs door elkaar. Diameter; een moedervlek die groter is dan 5 millimeter kan verdacht zijn. Evolutie; verandering van den moedervlek. Daarnaast is het van belang dat kenmerken als steken, pijn, spontaan bloeden op verandering kunnen wijzen. Een melanoom kan ontstaan uit een bestaande moedervlek, maar ook als een nieuwe plek. Als er een nieuwe moedervlek na de leeftijd van 35-40 jaar ontstaat, moet je bedacht zijn op een melanoom.”
Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In de rubriek Spreekuur vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. In het zomernummer van Gezondnu lees je meer.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.