Geroosterde peen met knoflook, citroen en hazelnoot
Wortels: goed voor je ogen én darmen. Ook bevat deze oranje groente tal van vitaminen: A, C, B1, B3, B5, B6, B12 en E. Nog zo’n gezond ingrediënt in dit gerecht: knoflook. Wist je dat de stof allicine de weerstand vergroot tegen infecties en schimmels? Citroen werkt dan weer reinigend en desinfecterend dankzij de vitamine C en flavonoïden.
Ingredients
- 800 à 900 gram ‘regenboog’-penen of kleine (biologische) winterpeen
- 3 tenen knoflook
- 4 à 6 eetlepels olijfolie om te bakken
- 1 biologische citroen
- 1 eetlepel honing
- zout en peper
- 50 gram hazelnoten
- klein bosje verse bladpeterselie
- extra nodig: bakplaat of ruime braadslede
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200ºC (180ºC met hete lucht).
- Was de penen en snijd ze in gelijke stukken in de lengte een of twee keer door.
- Pel en hak de knoflook fijn. Meng de olijfolie met de knoflook, het sap van een halve citroen en de honing.
- Roer het oliemengsel door de penen, spreid ze wijd uit over een bakplaat zodat de penen niet te veel over elkaar liggen en bestrooi ze met zout en peper.
- Rooster de penen in het midden van de oven in 35 minuten gaar en lichtbruin en schep ze af en toe om.
- Hak de hazelnoten grof en strooi ze de laatste vijf minuten van de oventijd over de wortels, of rooster ze apart lichtbruin op middelhoog vuur in een koekenpan.
- Bestrooi de wortels uit de oven direct met grofgehakte peterselie en geef er citroenpartjes bij.
Notes
¡kook!
NIEUW! ¡kook!, hét kookboek dat kennis over de werking van voeding en voedingsstoffen verbindt met het enige wat ertoe doet: lekker! Bestel direct in onze webshop » Tried this recipe?Let us know how it was!