Heerlijk dat zonlicht door je ramen, maar het legt ook genadeloos stof en viezigheid bloot. Tijd dus voor een ouderwetse, grote schoonmaak! Weg met die vieze ramen, keukenkastjes en vloeren. Maar wat zijn de beste, goedkoopste en gezondste alternatieven voor chemische schoonmaakmiddelen? Die maak je gewoon zelf.
1. Ontstop en ontvet met soda
In je basispakket van eco-schoonmaakmiddelen hoort op de eerste plaats soda. Deze alleskunner zorgt ervoor dat hardnekkig vuil loskomt en vet oplost. Laat in een emmer heet water een half pakje soda oplossen en giet dat in de gootsteen of je doucheputje. Even naspoelen en het water loopt weer weg. Ook aangebakken etensresten komen los met soda. Doe in een pan ongeveer vijf lepels soda en een laagje water. Breng het aan de kook en binnen de kortste keren is de pan weer schoon. Ook perfect om je keukenkastjes grondig mee te reinigen.
2. Laat glas weer shinen met schoonmaakazijn
Een scheutje azijn verwijdert kalk en laat drinkglazen weer stralen. Gebruik azijn bij het ramen lappen zonder strepen – gewoon een scheut azijn in je water. Zijn je ramen echt vies? Gebruik dan twee emmers water. In de één een scheut groene zeep, in de ander azijn. Was het raam eerst met zeep en zeem het na met azijnwater.
Protip: gebruik regenwater voor het schoonmaken van ramen. In tegenstelling tot kraanwater bevat regenwater geen kalk. Het resultaat? Streeploos schone ramen!
3. Maak een natuurlijke allesreiniger
Groene zeep in combinatie met gekookt water en een beetje soda is de perfecte allerreiniger voor zo’n beetje alles. Voeg het bij elkaar, klop de zeep en soda los, laat het mengsel afkoelen en giet het in een lege flacon – klaar is je goede en goedkope allesreiniger!
4. Schoonmaken met een lekker geurtje
Een fris ruikend huis is de kers op de taart na een flinke schoonmaakbeurt. Mis je bij je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen een lekkere geur? Voeg dan een paar druppels etherische olie naar keuze toe aan je mengsel. De oliën van Bio Scents zijn zuivere en pure etherische oliën van hoge kwaliteit.
5. Draai je eigen schuursponsje
De grondstof voor dit plastic-vrije schuursponsje is Esparto, gedroogd gras uit Spanje. Je koopt het per baaltje, waarmee je gemiddeld 3 schuursponsjes kunt maken. Het schuursponsje gaat lang mee, stinkt niet en maakt goed schoon. Bacteriën en schimmels leven niet graag in deze sponsjes. Na gebruik kan het schuursponsje in de GFT bak.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.