Volgens het Diabetes Fonds eten we wekelijks 99 suikerklontjes. En ja, dat is een hele hoop. Als je gaat minderen met suiker maak je flinke stappen door frisdrank, snacks, snoep en kant-en-klaarmaaltijden uit je voedingspatroon te schrappen. Maar wat is het effect van minderen met suiker op je lijf?
Helemaal suikervrij eten is bijna onmogelijk. Producten als fruit, groente en melk bevatten van nature suiker. Gelukkig is daar helemaal niets mis mee, want ons lijf heeft suikers nodig. De hoeveelheid suiker die we binnenkrijgen is wel zorgelijk. Een heel groot deel van onze voeding bevat toegevoegde suikers, wat onze suikerinname flink verhoogt. Wat gebeurt er in je lijf als je toegevoegde suikers schrapt uit je voedingspatroon?
20 kilo suiker
“Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger. Zij eten dagelijks 73 gram aan toegevoegde suikers (18 suikerklontjes), wekelijks zijn dat 127 suikerklontjes. Dat komt neer op 26,5 kilo toegevoegde suikers per jaar. Toegevoegde suikers zitten vooral in producten die helemaal niet nodig zijn om gezond te blijven.”, aldus het Diabetes Fonds.
Richtlijnen voor suiker
Het Voedingscentrum meldt dat er geen richtlijn bestaat voor een maximale hoeveelheid suiker die je per dag zou mogen binnenkrijgen voor een goede gezondheid. Wel luidt er een advies vanuit de European Food and Safety Authority om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Suikers spotten op etiketten is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier vertellen we je waar je op wilt letten.
Het effect van (minder) suiker
Goed om te weten: je lichaam moet wennen aan de lagere inname van suiker. Naarmate je voor een langere tijd minder suiker eet zul je merken dat je lichaam steeds minder snakt naar suiker. Aan deze signalen kun je merken dat je te veel suiker eet.
Meer energie: Wanneer je veel suiker eet en tegelijkertijd onvoldoende vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt, loop je het risico op vermoeidheid en hoofdpijn. Het verwerken van suikers vergt namelijk veel energie van je lichaam. Door toegevoegde te laten staan, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. En hierdoor voel je je fitter.
Minder buikklachten: Spelen buikklachten op na het eten van een suikerrijke maaltijd? De suiker in je voeding kan ervoor zorgen dat je last krijgt van winderigheid, diarree of een opgeblazen gevoel volgens het Diabetes Fonds.
Minder risico op diabetes type 2: Volgens het Diabetes Fonds zijn het hebben van overgewicht en een ongezond eetpatroon een grote risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Minderen met suiker pakt in ieder geval één van deze twee risicofactoren aan. Pas je ook andere gezonde eetswitches toe? Dan zet je ook nog eens stappen om overgewicht aan te pakken.
Je smaak verandert: Wanneer je een reep chocolade aan het oppeuzelen bent smaakt het tiende blokje mierzoete chocolade waarschijnlijk niet zo lekker (en zoet) meer als het eerste blokje. Je smaakpapillen krijgen een overdosis aan suiker. Schrap je toegevoegde suiker uit je eetpatroon? Dan ervaren je smaakpapillen geen enorme suikerpieken meer. Het gevolg? Natuurlijke producten zoals een stuk komkommer, een glas water of een druif gaan zoeter smaken!
Je draagt je steentje bij aan het klimaat: Wetenschappers stellen dat het dieet voor een gezonde toekomst vooral bestaat uit groenten, fruit en noten. Voor een leefbare aarde zal er flink geschrapt moeten worden inde hoeveelheid rood vlees en suiker die momenteel gegeten wordt.
Hoofdpijn: Sommige mensen krijgen hoofdpijn als ze plots stoppen met het consumeren van suiker blijkt uit onderzoek. Dit lijkt op een afkickverschijnsel wat ook optreedt bij het afkicken van verslavende middelen.
Wil je graag minderen met suiker, maar vind je dat lastig? Deze 7 simpele foodswaps kunnen je helpen. Verder: deze veelgemaakte fouten bij het minderen van suiker wil je voorkomen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.