Een handje bosbessen en pure chocolade zouden goed zijn voor je lijf vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. En ook aan huidverzorgingsproducten worden deze stofjes regelmatig toegevoegd. Maar wat zijn antioxidanten precies? En waar zijn ze goed voor?
Even opfrissen: antioxidanten zijn stofjes die je DNA en weefsels beschermen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen ontstaan als bijproduct van je stofwisseling, maar ook bij het zonnen en roken. Vrije radicalen zijn stoffen die in sommige gevallen schade kunnen aanrichten aan je weefsels en DNA. Dat kan gebeuren wanneer er veel vrije radicalen in je lichaam aanwezig zijn of wanneer ze zich op bepaalde plekken in je lichaam bevinden. Zo zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen bijdragen aan het verouderingsproces van je huid en hart- en vaatziekten en kanker in de hand helpen. Een gezonde portie antioxidanten is dus niet verkeerd.
Antioxidanten op de boodschappenlijst
Antioxidanten is eigenlijk een verzamelnaam voor stoffen met bovengenoemde eigenschappen. De volgende vitamines en mineralen vallen onder de categorie antioxidant: vitamines E en vitamine C, bètacaroteen, glutathion, de spoorelementen seleen en zink en flavonoïden uit groente en fruit. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je voldoende van deze stoffen binnen. Peperdure superfoods zijn dus niet per se nodig. Je portie antioxidanten vind je bijvoorbeeld ook in:
Bessen: Alle bessen verzamelen! Zet bosbessen, vlierbessen, zwarte bessen en kruisbessen op je boodschappenlijst.
Kiwi’s: Deze vitaminebommetjes bevatten ook nog eens veel antioxidanten. Bonuspunten voor het eten van de schil van de kiwi. Deze bevat namelijk ook nog eens veel vezels.
Ongebrande noten: Naast antioxidanten geven we je in dit artikel nóg 5 redenen om voortaan dagelijks noten te eten.
Groenten: In de basis zijn alle groenten en fruitsoorten goed om aan je portie antioxidanten te komen. Echte toppers onder de groenten zijn boerenkool, artisjok en tomaat.
Pure chocolade: Chocolade op de boodschappenlijst, hoera! Ga wel voor het puurste van het puurste, want het is de cacao die flavonoïden bevat.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.