Stonden er in 1960 zo’n 500 producten in de supermarkt, tegenwoordig zijn het er zon 30 duizend, waardoor je alleen al uit 30 soorten pindakaas kunt kiezen. Voel je de keuzestress al opvlammen? Wij nemen je mee op supermarktsafari, op jacht naar de gezondste producten. Kun je voortaan de rest links laten liggen
Diëtist Leroy van de Ree weet als geen ander hoe je de beste keuzes kunt maken in de supermarkt. Met zijn video’s op het populaire Instagramaccount Voedingsweetjes inspireert hij duizenden mensen om de gezondste én voordeligste keuzes in de supermarkt te maken. Dat blijkt hard nodig. “Als je kijkt naar de data, dan zie je dat we 80 procent van ons eten in de supermarkt kopen. Maar helaas valt 80 procent van het aanbod in de supermarkt buiten de richtlijnen Goede Voeding, waar de Schijf van Vijf op gebaseerd is. Kortom: slechts 20 procent van de producten in de supermarkt is gezond te noemen. Niet zo gek dat het in zo’n omgeving best lastig is om gezonde keuzes te maken.” Toch kan het gelukkig wel als je deze stappen volgt.
1. Laat je niet misleiden
Werkelijk alles binnen de muren van een supermarkt is bedacht met een reden. Zoals de indeling. De groenten- en fruitafdeling is in bijna elke supermarkt voorin te vinden. Dat klinkt positief, zodat je makkelijk een broccoli, komkommer en doosje aardbeien in je winkelkarretje stopt. Maar de achterliggende gedachte is anders. “Fruit en groenten zijn bewust bij de ingang te vinden zodat je vol goede moed begint met het kiezen van gezonde producten,” zegt diëtist Leroy van de Ree. Nog steeds heel positief, maar door de gezonde inkopen eerst te doen, sta je jezelf daarna makkelijker toe om voor meer ongezonde (en vaak winstgevende producten) te kiezen. “Je eindigt meestal in het laatste gangpad met chips, alcoholische dranken, frisdrank en andere ongezonde producten. Onbewust kunnen we dan denken dat we goed ons best hebben gedaan en dat we een ongezonde traktatie hebben verdiend.” Helaas is dit niet de enige truc die supermarkten toepassen om jou langer in de winkel te houden en je meer geld uit te laten geven. Ook deze 8 supermarkttrucs wil je kennen.
2. Ga voor saai
Les twee vergt een beetje oefening: leer etiketten lezen. De belangrijkste informatie van een product staat altijd achterop. Laat je daarom vooral niet misleiden door de voorkant. “Een goed voorbeeld van een supergezond product is havermout”, aldus Leroy van Voedingsweetjes. “De huismerkvarianten zijn vaak de goedkoopste en hebben saaie verpakkingen, maar dat maakt ze niet minder gezond. Vaak liggen de gezonde producten ook niet op de beste locatie in het schap van de supermarkt. Het loont zeker om eens te bukken en de huismerken te bekijken. De producten die op de beste locatie liggen zijn vaak de veel verkochte producten met een hoge marge.” Maar hoe kies je dan wél het gezondste product? Dat hangt volgens Leroy erg van de productgroep af. “Hoe minder claims op een product, hoe gezonder het meestal is. Kijk maar naar groente en fruit. Als je gezonder wilt eten, raad ik vooral aan om meer groente en fruit te eten en volkoren producten. Dat geldt voor pasta, wraps, rijst, brood, noodles en ga zo maar door. Als je een gezond tussendoortje wilt, koop dan geen koekjes of repen. Deze producten zijn vaak duur en niet altijd de beste keuze. Koop in plaats daarvan een zak ongebrande noten en eet er elke dag een handje van. Zo heb je voor een aantal dagen een gezonde snack.”
3. Kies voor kort
De volgende tip is een vrij bekende, maar toch nog goed om even te noemen. Leroy: “Het eerste ingrediënt op het etiket komt het meest in het product voor. Zie je daar bijvoorbeeld suiker staan, dan weet je dat het een suikerrijk product is. Verder duidt een lange ingrediëntenlijst vaak op een product dat sterk bewerkt is met veel toevoegingen. Al is een lange ingrediëntenlijst niet áltijd een ongezonde keuze. Zo heb je bijvoorbeeld ook een gezonde 7-granenmix, en ja, daar zitten dan dus wel zeven gezonde ingrediënten in. Het is vooral een kwestie van lezen en vergelijken.” Een goede richtlijn hierbij is: kun je de ingrediënten uitspreken, dan duidt dat op een gezondere keuze dan een lijst onuitspreekbare ingrediënten.”
4. Trap niet in claims
Nog zoiets waar we vaak de mist mee ingaan zijn producten die claimen dat er groenten aan toegevoegd zijn. Denk aan de pizzabodems met bloemkool en groentewraps en crackers met biet, wortel of spinazie. Klinkt supergezond, maar dat blijkt in de praktijk vies tegen te vallen. Ja, er zit ietsjepietsje meer groente(poeder) in, maar verder wordt het nog steeds gemaakt van witte tarwebloem. Leroy: “Tarwebloem wil je liever niet te veel in de ingrediëntenlijst tegenkomen als je gezond wil eten. Je kunt altijd beter voor de volkoren versie gaan, dus waar volkoren tarwemeel in zit. Dit is gezonder, omdat er meer vezels in zitten.” Laat je ook niet verleiden door nietszeggende claims als ‘zonder geraffineerde suikers’. “Dit zegt niet zoveel, want er kan nog steeds suiker toegevoegd zijn, bijvoorbeeld in de vorm van honing of fruitsuiker. In een flesje Yakult zit bijvoorbeeld meer suiker per 100 ml, dan in cola. Ook dat zijn suikers, maar ze vallen niet onder de geraffineerde, bewerkte suiker. Voor je lichaam maakt het echter niet uit of suiker geraffineerd is of niet. Het wordt op dezelfde manier verwerkt en afgebroken.”
5. Vers versus ontdooid
Ben je een pokébowlliefhebber? Dan pak je vast geregeld de edamemeboontjes uit het versschap mee. “Pak liever een zak ingevroren edamemeboontjes uit het vriesvak”, tipt Leroy. “Voor de boontjes uit het koelvak betaal je ruim € 16,- per kilo terwijl ook deze ontdooid zijn, aldus het etiket. Koop je de diepvriesboontjes, dan betaal je zo’n € 5,- per kilo. Even zelf ontdooien loont dus.” Hetzelfde geldt voor vis: koop je vis uit het versschap in de supermarkt, dan zou je toch denken dat het versgevangen vis is. Maar vaak is niets minder waar: ook veel vis in het versschap is ingevroren geweest en vervolgens weer ontdooid. Dit staat dan in kleine lettertjes vermeld op het etiket op de achterkant.
10x producten om mee te pakken
- Diepvriesgroenten en fruit (goedkoper en evenveel voedingsstoffen)
- 100 procent pindakaas (geen toevoegingen als suiker of zout)
- Havermout (voor een supergezond ontbijt)
- Gedroogde peulvruchten (goedkoper en een goede eiwitbron)
- Gezeefde tomaten (perfect voor een gezonde pastasaus)
- Gedroogde maiskorrels (om oneindig veel gezonde popcorn van te maken)
- Witte eieren (goedkoper dan bruine eieren en net zo gezond)
- Kip en kipfilet (goede eiwitbron, gezonder dan rood vlees)
- Vis in blik (minder zware metalen dan verse vis)
- Volkoren crackers (de gezondste optie onder de crackers)
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.