“Ik dacht dat voeding geen effect kon hebben op mijn prikkelbare darm syndroom”, vertelt blogger Daisy Oppelaar. Sinds haar zestiende heeft zij deze vervelende aandoening wat buikpijn, diarree en een opgeblazen gevoel kan geven. “En er was geen patroon in te vinden. Ik kon last van mijn darmen krijgen van zowel sla als patat. Bovendien at ik best gezond, dácht ik!”
“Het prikkelbare darm syndroom vind ik maar een verzamelnaam voor darmproblemen waarvan artsen de oorzaak niet kunnen vinden.” Daisy, blogger van I love Health, liet zich helemaal doorlichten in het ziekenhuis. “Zo moest ik een buisje met plastic bolletjes inslikken en vervolgens twee weken lang elke dag röntgenfoto’s laten maken. Specialisten bekeken dan waar deze bolletjes zich bevonden in het spijsverteringsstelsel.” Het leverde niets op. Zelfs een kijkoperatie wees niets uit. Voedingsadvies kreeg zij vanuit het ziekenhuis destijds beperkt: “Volkoren producten en pruimen eten, meer niet.”
Voeding voor gezonde darmen
Toch is het juist voeding dat nu, dertien jaar later, het verschil maakt. Daisy voelt zich voor 90 procent beter dan voorheen. “Ik ben van de Sonja Bakker generatie. Ik at altijd eierkoeken en lightproducten. Het lijken gezonde, verantwoorde voedingsmiddelen. Maar eigenlijk bevat het nog steeds veel toevoegingen zoals suiker. Vijf jaar geleden ging ik op aanraden van mijn moeder naar een orthomoleculair arts. Sceptisch was ik eerst wel. Ik dacht: Wat kan hij mij nou vertellen over mijn spastische darm?” Daisy kreeg supplementen mee en een lange lijst met voedingsadviezen. Dit was het advies: Meer groenten (koolsoorten), fruit en vezels uit graanproducten. En juist minder rood vlees, scherpe kruiden, koffie, alcohol, snacks gebakken in frituur en geraffineerde producten zoals witte pasta, rijst of witbrood.
Echt eten
Er ging een wereld voor haar open. “Door dit bezoek leerde ik écht te eten. Zelf koken met pure ingrediënten. Geen pakjes en zakjes of ander fabrieksvoedsel dat alleen maar gezond lijkt, maar het niet is. Het werd de basis van mijn blog en lifestyle boek: I Love Health. Met een goede basis kan je ook zeker een goed stukje biefstuk eten. Het gaat om de balans. Je ziet nog veel verkeerd ingedeelde borden bij het avondeten: Groot stuk vlees en weinig groenten. Terwijl de groenten belangrijke vezels bevatten, die zijn goed voor de stoelgang. Voor mij werkt dit ontzettend goed.”
“Het is niet zo dat mijn voedingspatroon voor iedereen met het prikkelbare darm syndroom werkt”, geeft Daisy aan. “Ieder lichaam reageert weer anders. Toch kan voeding veel betekenen voor je darmen. Mijn beste advies is: ga lekker zelf koken met pure producten! Kijk hier eens naar met een deskundige. Mijn darmen werken nu weer normaal. Wanneer ze wel verstopt raken, eet ik lijnzaad of tarwegraspoeder. Dat werkt bij mij goed.”
Vijf tot twintig procent van de Nederlanders heeft het prikkelbare darm syndroom. De Maag Lever Darm Stichting geeft aan dat het lastig te zeggen is om hoeveel mensen het exact gaat. Niet iedereen gaat namelijk met maag- of darmproblemen naar de huisarts toe.
Tekst: Jeanine Bakker