Een veelvoorkomend maar vaak ongemakkelijk onderwerp: vaginale geurtjes. Toch is het belangrijk om erover te praten en te weten dat er eenvoudige oplossingen zijn om hiermee om te gaan. Hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen? Wij geven je tips tegen vaginale geurtjes.
Vraag jij liever dokter Google om raad bij intieme klachten dan je eigen huisarts? Je bent niet de enige, maar eerlijk is eerlijk: wijzer word je er meestal niet van. Dat kan, nee, moét anders, vinden wij! Met een open en eerlijke blik loodsen we je – samen met gynaecoloog en arts-seksuoloog Willem-Jan Cuypers – door deze intieme klacht.
Stap 1: Weet wat het is
Dat er aan je vagina een luchtje zit, is heel normaal. Er leven binnenin allerlei bacteriën en schimmels. Het grootste deel daarvan bestaat uit melkzuurbacteriën, wat de reden is dat je vagina een beetje ‘zuur’ ruikt. Soms ruikt je vagina anders. Deze geurtjes kunnen ontstaan als de pH-waarde, de zuurgraad, van de vagina uit balans raakt.
Stap 2: Let op de signalen
Als de ‘normale’ geur van je vagina verandert, moet er een belletje gaan rinkelen. Dit is het geval als het daar beneden niet fris, muf of zelfs naar rotte vis gaat ruiken. Ook de vaginale afscheiding kan veranderen: die wordt ineens dikker, dunner of krijgt een andere kleur. Jeuk, een branderig gevoel en bultjes kunnen ook een signaal zijn.
Stap 3: Ken de oorzaken
Schaam je niet, want vaginale geurtjes komen veel voor. Als je ongesteld bent, kan het daar beneden zelfs naar metaal gaan ruiken. Ook sperma kan de boosdoener zijn. “Dit kan als je onveilige seks hebt, de zuurgraad verstoren”, zegt de seksuoloog. “Andere oorzaken zijn infecties, sommige ziektes, zoals diabetes, antibioticagebruik én je vagina wassen met zeep.” Je kunt ook beter geen synthetisch ondergoed en inlegkruisjes dragen. “Doordat je gaat zweten, kan dat klachten veroorzaken. Een inlegkruisje zorgt er zelfs voor dat je het gebied bij je schaamlippen afsluit, met irritatie en nare geurtjes tot gevolg.
Stap 4: Help jezelf
Je vagina reinigt in principe zichzelf, maar een beetje hulp kan geen kwaad. Mocht het niet overgaan, wees dan niet bang om toch naar de huisarts te stappen. Dit kun je zelf doen:
Vanuit de wetenschap
Was je vagina álleen met lauwwarm water en dus niet met zeep en vaginale douches. Doekjes en reinigingsmiddelen vergroten de kans op klachten. Om vieze geurtjes te voorkomen is naakt slapen een goed idee. En draag het liefst alleen katoenen ondergoed.
Vanuit de natuurgeneeskunde
Een tip vanuit deze hoek is om extra op je voeding te letten. Zure melkproducten, zuurdesembrood, gekookte groenten, kruidenthee en haver zouden je vagina weer snel in balans brengen. Hier lees je er meer over.
Vanuit de traditionele geneeskunde
In verschillende Afrikaanse landen en Suriname is een vaginaal stoombad nemen een fenomeen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar met je vagina boven een badje met bepaalde kruiden hangen zou de disbalans in je vagina herstellen. In dit artikel vertelt Cuypers er meer over en of je vagina stomen nou écht een oplossing is.
Ook interessant: Niet alleen je vagina kan ineens anders ruiken, ook de geur van je urine en ontlasting kunnen veel verraden over je gezondheid.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.