Op je werk, op het station en zelfs in het winkelcentrum, overal waar we komen is straling om ons heen. Maar de plek waar je lichaam het meest in aanraking komt met straling? Dat is home sweet home. Hoe erg is dat? En waar kun je op letten?
Wat is straling?
Er zijn verschillende soorten straling. Radioactieve straling, een ioniserende straling die menselijke cellen kan aantasten, is de bekendste en meest gevreesde. Deze vorm kwam bijvoorbeeld vrij bij de kernramp van Tsjernobyl, de grootste kernramp ooit. Van deze vorm is bekend dat je er kanker van kunt krijgen. Hoe meer je eraan wordt blootgesteld, hoe groter die kans. De straling van de apparaten in je huis is een ander soort: elektromagnetische straling. Deze vorm valt in de categorie radiogolven, de straling die er al meer dan honderd jaar voor zorgt dat we radio kunnen luisteren. Toch baart de toename van de hoeveelheid elektromagnetische straling wel tot zorgen.
Onverklaarbare klachten
Elk mens – tenzij je in een hutje op de hei woont zonder zendmasten en apparaten – wordt elke dag blootgesteld aan straling. Door de komst van draadloze apparaten en verbindingen, zoals wifi, kunnen we stellen dat de hoeveelheid straling in huis, maar ook op het werk en zelfs in het winkelcentrum flink is toegenomen. Woonbiologen, die de hoeveelheid straling meten bij mensen thuis, noemen de hoeveelheid die we elke dag absorberen onnatuurlijk en ongezond. Toch zijn daar nog geen harde wetenschappelijke bewijzen voor. Wel zijn er wereldwijd duizenden mensen die beweren dat ze onverklaarbare klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of slaapproblemen, krijgen door de straling van zendmasten, wifi, mobiel bellen en appen.
Elektro hypersensiviteit
Overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling heet Elektro hypersensitiviteit (EHS). EHS wordt niet erkend door de medische wetenschap. Hoewel artsen nog geen verklaring hebben voor deze klachten, is er wel meer aandacht voor deze groep. De zorgen hierover nemen toe. Zeker rondom mobiele telefoons, omdat we deze dag en nacht bij ons dragen en ze continu voor straling zorgen. In Frankrijk zijn mobieltjes onder andere om deze reden inmiddels verboden op basis- en middelbare scholen.
In 3 stappen minder straling in je huis
We weten dus nog niet hoe schadelijk straling echt is, maar een beetje minder is altijd een goed idee. Driekwart van de straling die we binnenkrijgen, absorbeert ons lichaam in ons eigen huis of ergens anders tussen vier muren, bijvoorbeeld op school of kantoor, weet het RIVM. Dit kun je vandaag nog doen:
1. Trek stekkers uit het stopcontact
Trek stekkers uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt. Dus ook van een lamp, de tv en de waterkoker. Wanneer je een stekker in het stopcontact plaatst zonder het apparaat aan te zetten, ontstaat er een elektrisch wisselveld rondom de draad. Ook dit wordt door je lichaam geabsorbeerd. Mooi meegenomen: stekkers eruit trekken, scheelt energiekosten. Nog een slimme tip: schakel ’s nachts de wifi uit.
2. Laad alle apparaten op in één ruimte
Het is volgens woonbiologen beter om laptops, telefoons en zelfs je tandenborstel op één plek op te laden. Het liefst op een plek waar je niet veel komt, bijvoorbeeld op zolder. Zo houd je de straling zoveel mogelijk in één ruimte, in plaats van het door je hele huis te verspreiden.
3. Maak je slaapkamer stralingsvrij
Als er één plek is waar zo min mogelijk straling zou moeten zijn, dan is het wel je slaapkamer. Er zijn vermoedens dat straling in je slaapkamer kan zorgen voor klachten. Trek stekkers uit het stopcontact en ban alle onnodige apparaten uit je slaapkamer. En ja, dat geldt ook voor je mobiele telefoon. Als je je telefoon toch wil gebruiken in de slaapkamer, zet hem dan op vliegtuigmodus en leg hem aan de andere kant van de slaapkamer. Of: koop een ouderwetse wekker op batterijen. Veel beter!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.