Niets is zo lekker als zelfgemaakte jam op een boterham. Het is leuk en eenvoudig om te maken, en ook nog eens een gezondere keuze omdat je precies weet wat erin zit. Met dit stappenplan maak jij je eigen fruitige jam. Perfect voor op brood, door de yoghurt of op een scone.
Met dit eenvoudige recept maak je in een handomdraai je eigen heerlijke jam. Een perfect project voor een regenachtige middag of om te genieten van het fruitseizoen. Smullen maar!
Zelfgemaakte jam in 5 stappen
Dit heb je nodig
Voor ongeveer vier potten jam van 250 ml: 1 kg vers fruit bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, perziken of een mix hiervan – 500 gram geleisuiker (suiker met pectine, specifiek ontwikkeld voor het maken van jam) – 1 eetlepel citroensap – optioneel: 1 vanillestokje
Aan de slag!
- Was het fruit en verwijder eventuele steeltjes en pitten. Snijd het fruit in kleine stukjes. Als je grotere vruchten zoals perziken of abrikozen gebruikt, pel deze dan eerst.
- Doe het fruit samen met de geleisuiker en het citroensap in een grote pan. Als je een vanillestokje gebruikt, snijdt dit dan in de lengte open en voeg het toe aan het mengsel. Breng het geheel langzaam aan de kook, terwijl je regelmatig roert.
- Zodra het mengsel kookt, laat het dan ongeveer 4 á 5 minuten flink doorkoken. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Je zult zien dat de jam steeds dikker begint te worden. Tip: Om te testen of je jam dik genoeg is, kun je een beetje jam op een koud schoteltje laten vallen. Als het mengsel stolt en niet uitloopt, is je jam klaar. Zo niet, laat het dan nog een minuutje extra doorkoken en test opnieuw.
- Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje als je dat hebt gebruikt. Schenk de hete jam voorzichtig in schone, gesteriliseerde potten. Draai de deksels er goed op en zet de potten op hun kop. Dit zorgt ervoor dat ze vacuüm trekken en langer houdbaar zijn.
- Laat de potten jam volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zodra ze afgekoeld zijn, kun je ze rechtop zetten en op een koele, donkere plek bewaren. Zelfgemaakte jam blijft enkele maanden goed. Eenmaal geopend, bewaar je de pot in de koelkast.
Et voila! Je potje zelfgemaakte jam is klaar. Met dit supermakkelijke recept kun je genieten van de heerlijke smaak van fruitig beleg, zonder je zorgen te maken over verborgen toevoegingen
Ook interessant: Ben jij een pindakaasliefhebber? Niet alleen is dit oer-Hollandse broodbeleg vliegensvlug gemaakt, je kunt er ook je eigen draai aan geven. Denk aan pindakaas met een vleugje sambal of pure chocolade. Maar het basisrecept voor pindakaas is in ieder geval al om te smullen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.