Op de redactie van gezondNU vroegen we ons af; hoe zelfhelend is de mens eigenlijk? Volgens holistisch coach Miranda Noordenbos is hier geen twijfel over mogelijk: “Het lichaam liegt niet.”
Bij hoofdpijn grijp je naar een paracetamol en bij keelpijn ligt het doosje keelpastilles al klaar. Herkenbaar? Miranda Noordenbos, holistisch coach en samen met Anne-Marie Benschop organisator van het congres ‘Heel De Mens Nu’, vindt dit een logische reactie: “In deze Westerse maatschappij moet alles snel opgelost worden. Zelfs de reclames zijn gericht op pijnonderdrukking en symptoombestrijding. Als we ziek zijn, gaan we naar de dokter en zeggen we: ‘Dokter, maak me beter en snel een beetje ook.’ Ondertussen hebben we al van alles opgezocht op Google. Waarom zouden we voor de moeilijke route kiezen, als het ook makkelijk kan?”
Zelfhelend vermogen?
Toch is het volgens Miranda de moeite waard om wél naar het lichaam te luisteren: “Pijn is een verzoek van het lichaam om ergens gehoor aan te geven. Het lichaam liegt niet. Natuurlijk hoef je niet onnodig te lijden, daarom heeft het ook zin om pijn te verzachten met bijvoorbeeld pijnstillers. Maar het is leerzaam om de aanleiding te achterhalen. Durf ook eens naar binnen te keren en luister zonder oordeel naar wat je hart, je buik, je hoofd en je hele lijf je te vertellen heeft.”
Heel De Mens Nu
Bij het congres ‘Heel De Mens Nu’ op 26 november staat deze andere, maar ook nuchtere, kijk op de gezondheidszorg centraal. Hoe kunnen we mensen ondersteunen om hun zelfhelend vermogen te ontwikkelen en te gebruiken?, is de vraag aan de gezondheidszorg. Aan de ronde tafel van het congres nemen onder andere kinderarts en oprichtster van integraal medisch centrum Kinderbuik&co Judith Deckers-Kocken en arts voor kankerpatiënten Henk Fransen plaats. Zij vertellen hoe ze het zelfhelend vermogen van hun patiënten ondersteunen.
Miranda: “Eigenlijk kun je deze dag kort samenvatten in: voelen, denken, doen. Met dit congres willen we mensen bewust maken dat voelen je eigen verantwoordelijkheid is en dat je samen met de geneeskundige kunt bedenken wat er mogelijk is en bij je past. Ik geloof dat je zo de gezondheidszorg dichterbij de mens krijgt. Vanuit individuele zelfregie, kun je dan universele wijsheid vinden.”