Spijkerbedden vliegen met mooie beloftes en namen als Shakti Mat en Zweedse spijkermat de (web)winkels uit. Maar hoe zit dat: kan zo’n matje, dat je op het eerste oog eerder pijn dan ontspanning oplevert, echt helpen tegen pijn, stress en slaapproblemen?
Honderden acupressuurpuntjes
“Liggen op een spijkermatje kan je zeker op een eenvoudige en effectieve manier helpen om meer te ontspannen”, aldus Iris de Goede, orthomoleculair therapeut en hormoondiëtist. “Op zo’n matje zitten honderden acupressuurpuntjes. Ze stimuleren je zenuwen op een goede manier en verbeteren de bloedcirculatie. Door ongeveer een kwartier op een spijkermatje te liggen wordt je zenuwstelsel geprikkeld. Dit helpt je te ontspannen. Naast ontspanning zorgt een spijkermatje ook voor meer energie, een beter herstel en vermindert het stress-gerelateerde buikpijn.”
Liggen maar, en klaar
“Hoe je een spijkermatje gebruikt? Heel simpel”, legt Iris uit. “Leg het matje op bed of op de grond en ga er voorzichtig op liggen. Zodra je ligt voel je de puntjes zachtjes in je rug, nek en hoofd drukken. Focus je op je ademhaling en plaats je warme handen op je buik voor optimale ontspanning. Na vijf minuten worden je gelukshormonen – endorfine en oxytocine, ook wel het knuffelhormoon – aangemaakt. Deze stofjes zorgen er óók voor dat je pijnbeleving minder wordt.”
Als een yogi of fakir
Het gebruik van spijkermatten is eeuwen geleden ontstaan in Azië. In oude geschiedenisboeken kom je nog weleens foto’s tegen van Indiase fakirs liggend op een spijkerbed. En dan niet op een vrolijk gekleurd matje, maar op een houten plank vol lange, blinkende spijkers. Toch oogde deze truc gevaarlijker dan het was; doordat de fakir zijn lichaamsgewicht gelijkmatig verdeelde over alle spijkerpunten, kon hij op een spijkerbed liggen zonder al te erge verwondingen op te lopen. Sterker nog, waarschijnlijk voelde hij zich prinsheerlijk door de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en oxytine als reactie op de pijnprikkels. Ook yogi’s maken al eeuwenlang gebruik van spijkermatten tijdens meditaties en ademhalingsoefeningen. Zowel binnen de traditionele Chinese geneeskunde als in de Ayurvedische gezondheidsleer wordt met drukpunten gewerkt. Als je deze drukpunten stimuleert door middel van massage of naalden, zoals bij acupunctuur, zouden er lichaamseigen pijnverlichtende stoffen vrijkomen; de eerder genoemde gelukshormonen endorfine en oxytocine. Ook zou dit blokkades kunnen opheffen, waardoor energie (of chi) weer vrij kan stromen.
Oppassen bij epilepsie of zwangerschap
Iris: “Belangrijk om te weten: je mag het matje niet gebruiken als je kampt met epilepsie of als je zwanger bent. Dit heeft alles te maken met bepaalde drukpunten die mogelijk een aanval kunnen uitlokken of weeën kunnen opwekken.”
Favoriet van Iris
“Een spijkermatje kun je op verschillende momenten van de dag gebruiken. Ik gebruik het zeegroene, ecologische spijkermatje van Flowee vaak na werktijd om even te ontprikkelen. Maar je kunt ook ’s ochtends met je blote voeten over het matje lopen voor meer energie, een betere doorbloeding en om je lymfe te stimuleren. Kun je lastig in slaap komen? Ook dan is een spijkermatje een ideaal hulpmiddel voor extra ontspanning. Zet dan wel even een timer, zodat je niet in slaap valt op het matje.” Het matje van Flowee kost € 59,-, maar er zijn ook vele andere soorten matjes te koop o.a. bij bol.com en superyoga.nl.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.