Koolhydraten? Daar kun je eigenlijk niet omheen. We weten inmiddels dat het eten van minder koolhydraten zorgt voor betere en stabielere glucosewaarden. Daarom wordt in de nieuwe voedingsrichtlijn geadviseerd om te matigen met koolhydraten. Maar hoe tel je koolhydraten verstandig? En waar moet je op letten?
Ondanks dat in de voedingsrichtlijn wordt geadviseerd om te matigen met de hoeveelheid koolhydraten, blijft het algemene advies hetzelfde: zo gezond en gevarieerd mogelijk eten. Omdat koolhydraten een grote invloed hebben op de bloedsuikerwaarden, wordt er wel geadviseerd om hierop te letten. Een veel gebruikte manier om dit in de gaten te houden, is koolhydraten tellen.
De voordelen van koolhydraten tellen
- Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarden zo stabiel en zo laag mogelijk blijven, dit heb je immers zelf in de hand. Zo voorkom je suikerpieken en (diepe) dalen. Bij diabetes type 1 heb je vaak ook minder insuline nodig.
- Zonder de etiketten goed te lezen, kun je geen koolhydraten tellen. Je wordt door het scannen van etiketten niet alleen bewuster van de hoeveelheid koolhydraten die je eet, maar ontcijfert ook meteen de rest van het etiket.
- De kans dat je (iets) afvalt is groot.
Wat heb je nodig?
- Een weegschaal
- Een uitgebreide koolhydratentabel en een handig kookboek
- Een goede app voor onderweg, zoals Koolhydraatkenner
- Eventueel advies van een diëtist gespecialiseerd in diabetes
Koolhydraten tellen in 4 stappen
- Ontdek hoeveel koolhydraten je nodig hebt, het maken van een maaltijdplan helpt hierbij. Zo weet je ongeveer hoeveel proteïne, koolhydraten en vet er in een snack en maaltijd mogen zitten. Een diëtist kan je hierbij helpen en ook bij het bepalen van de insuline-koolhydraatratio. Heb je geen idee hoeveel je op een dag eet? Houd dan eerst een eetdagboek bij.
- Leer het etiket ontcijferen en zoek een handige koolhydratenlijst. Koolhydraten zitten niet alleen in zetmeel, maar ook in groente, fruit, snoep en meer.
- Probeer eerst zo min mogelijk snelle koolhydraten te eten. Probeer daarna het aantal langzame koolhydraten te beperken.
- Verdeel de koolhydraten gelijkmatig over de dag. Heb je last van bloedsuikerpieken? Kijk dan ook naar voedingsmiddelen met een lage glycemische index.
Goed om te weten
- Een handig stokpaardje: ‘Als het product minder dan 5 gram koolhydraten bevat per 100 gram, zit je in principe goed.’
- Alleen goed het etiket lezen, zegt helaas niet alles. Het is vaak juist lastig om zicht te krijgen op portiegroottes en het aantal koolhydraten dat je portie bevat. Plan een daarom een dag in dat je al je porties, van boterham tot cruesli, weegt. Je kunt ook een foto maken van de maaltijd, zodat je het makkelijk terug kunt zoeken.