De klok wordt weer teruggezet en dat betekent wintertijd. Niet voor iedereen de fijnste periode van het jaar. De dagen worden korter, het zonlicht wordt schaarser en buiten wordt het kouder en natter. Zie hier de hoofdingrediënten voor de herfstblues, een neerslachtig gevoel dat sommige mensen kunnen ervaren gedurende de herfst- en wintermaanden. Wij geven 4 to do’s om dit vermoeide, neerslachtige gevoel te lijf te gaan.
1. Omarm het seizoen
Bomen verkleuren, bladeren beginnen te vallen, sommige dieren bereiden hun winterslaap voor: de natuur gaat in de ruststand. Maar wij doen daar niet aan mee: we gaan op hetzelfde tempo door als in ieder ander seizoen, terwijl onze lichaam en geest misschien óok wel de behoefte hebben aan zo’n ruststand. Dat is helaas niet altijd mogelijk, want onze verplichtingen trekken zich niets aan van minder zonuren. Toch is het wel goed om je te realiseren dat het helemaal niet zo raar is dat je wat vermoeider of neerslachtiger kan zijn in dit seizoen. Door het gebrek aan daglicht maakt ons brein nou eenmaal meer melatonine (slaaphormoon) aan, een natuurlijk en onontkoombaar proces. Wees daarom vooral lief en begripvol voor jezelf: omarm het seizoen en luister naar je lichaam!
2. Lichtenergie: werk samen met je biologische klok
Als de dagen korter worden bemerkt bijna één op de drie personen wel een verandering in zijn of haar energieniveau. Dat valt te verklaren door een onderdeel van ons brein, de hypothalamus, dat extreem gevoelig is voor licht en dat de lengte van de dagen nauwkeurig bijhoudt1. Echter wordt dat deel van het brein niet geprikkeld als de wekker ‘s ochtends vroeg afgaat terwijl het buiten nog pikkedonker is. In zijn boek Uw brein als medicijn schrijft dr. David Servan-Schreiber dat een daglichtwekker kan helpen: “Onze hersenen zijn perfect afgestemd op het ochtendlicht. Zodra de eerste lichtstralen op onze gesloten ogen vallen, ontvangt je brein de boodschap dat het tijd is om rustig wakker te worden.” Een daglichtwekker zou er dus voor kunnen zorgen dat je uitgeruster wakker wordt. Overdag is het vervolgens belangrijk je zo veel mogelijk aan daglicht bloot te stellen en ‘s avonds te gaan slapen op het moment dat je moe wordt.
3. Sport! (Het liefst buiten)
Wist je dat hardlopen steeds vaker wordt voorgeschreven door psychiaters tegen een depressie? De voordelen van sporten liegen er namelijk niet om: sporten geeft je meer energie, je kunt je beter ontspannen, dieper slapen, het zorgt voor meer behoefte aan gezond eten en leidt bovendien tot een verhoogde concentratie en meer creativiteit2. Natuurlijk is hardlopen niet voor iedereen weggelegd; daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier van sporten die bij joú past. Als je tijdens het sporten dan ook nog eens naar buiten gaat, pak je bovendien de positieve effecten van het (schaarse) daglicht mee: win-win!
4. Zorg voor de juiste voeding én voldoende vitamines
Last but not least: voeding. Je bent wat je eet, dus eet vooral gezond! Juist in de donkere maanden, wanneer zowel je lijf als je geest wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, is het belangrijk de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat doe je in eerste instantie natuurlijk door zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Daarnaast kan je je weerstand ook versterken met supplementen die o.a. vitamine C, D en zink bevatten, zoals de kwalitatieve multivitamine van Vitals. Voor een dagelijkse ondersteuning van de weerstand heeft Vitals de Elke Dag-serie ontworpen: multivitamines met essentiële micronutriënten, aangepast aan de behoeftes van verschillende leeftijden of levensfases. Zo is er een Elke Dag-multi voor kinderen, tieners, volwassenen, sporters, zwangeren en 50-plussers. Goed nieuws: je ontvangt nu eenmalig 10% korting op de Elke Dag-serie van Vitals! Gebruik de actiecode EDGN24 op vitals.nl.
Let op: supplementen dienen nooit ter vervanging van een gezonde, gevarieerde voeding. Ga voor jezelf altijd na of jíj er behoefte aan hebt, en overleg dat eventueel met je huisarts.
Dit artikel is in samenwerking met Vitals tot stand gekomen. Vitals staat bekend om zijn specialistische en hoogwaardige voedingssupplementen en deelt kennis over de werkzaamheid van voedingssupplementen om op natuurlijke wijze gezond te worden en te blijven.
1 Servan-Schreiber, D. (2013). Uw brein als medicijn: zelf stress, angst en depressie overwinnen. Kosmos Uitgevers.
2 Bakker, A., & De Jong, K. (2018). Verademing: over de voordelen van rustig ademen en voldoende bewegen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.