Begin 2023 verscheen het boek Wellust van auteur en seksuoloog Elise van Alderen. Een boek dat alle vrouwen (én mannen) gelezen zouden moeten hebben. Waarom? Omdat we met z’n allen ontzettend veel dingen geloven over seks die eigenlijk helemaal niet waar zijn. Toch worden deze fabels er van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Van Alderen rekent in haar boek keihard af met deze mythes: jouw lijf, jouw leven, jouw genot!
Het gevolg van eeuwenlange onderdrukking van vrouwen
Veel dingen die we geloven over seks komen voort uit een mannelijk perspectief. Samenlevingen worden al eeuwenlang gedomineerd door mannen, en vrouwen worden daarbij als ondergeschikt gezien. De man staat centraal, niet de vrouw. Dus ook op seksueel gebied. “Júíst ook op seksueel gebied is er sprake van grote ongelijkheid, ten nadele van vrouwen”, aldus Van Alderen. “Want veel overtuigingen die we hebben over seks, gaan uit van de mannelijke seksualiteit als standaard.” Om als vrouw van seks te kunnen genieten, is het dus belangrijk om je los te maken van deze mannelijke, beperkende ideeën over seks. De allereerste stap: bewustwording van deze fabels. Hieronder noemen we een aantal hardnekkige fabels over seks, waarvan ook jíj misschien wel dacht dat ze klopten…
“Een vochtige vagina betekent zin in seks.”
Veel mensen denken dat de vagina vochtig wordt op het moment dat een vrouw seksueel opgewonden raakt. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Het vochtig worden van de vagina kan verschillende oorzaken hebben, en opwinding is daar één van. Van Alderen schrijft: “Als de vagina vochtig wordt, wil dat niet zeggen dat dit door seksuele opwinding komt. Ten eerste kan vocht uit de vagina ook cyclusafhankelijke afscheiding zijn. Daarnaast kan de vagina ook vochtig worden door bepaalde emoties, zoals schaamte, angst, woede, walging, verdriet of afkeer. Dat komt omdat deze emoties zorgen voor een toegenomen doorbloeding in je lichaam, en dus ook in je vagina. En een toegenomen doorbloeding van de vaginawand zorgt voor meer vaginaal vocht. Vrouwen die bij seksueel geweld vochtig worden, worden dit dus niet vanuit opwinding, maar vanuit angst of afkeer” (p.44).
“Vind de G-spot voor ultiem genot.”
Hoe vaak heb je wel eens iets gehoord of gelezen over de geheimzinnige ‘G-spot’? De zogenaamde G-spot zou voor ultiem seksueel genot zorgen, alleen is deze mysterieuze spot wel lastig te vinden. Sterker nog: de G-spot is helemaal niét te vinden. “De G-spot bestaat namelijk helemaal niet”, aldus Van Alderen (p.95). “Er is een miljoenenbusiness ontstaan rondom de G-spot (waarvan met name mannelijke aandeelhouders profiteren…) die voor veel onzekerheid bij vrouwen kan zorgen. De aanwezigheid van de G-spot is echter, ondanks vele onderzoeken, nooit vastgelegd” (p.67). Trap er dus niet in! Je hele lijf is één grote G-spot, en het is aan jou om te onderzoeken wat jíj precies fijn vindt.
“Vrouwen zouden klaar moeten kunnen komen door penetratie.”
Tja, de G-spot bestaat dus niet, maar hoe vind je als vrouw dan wél ultiem genot? Daar is Van Alderen heel kort over: “Vrouwen komen niet klaar door een penis. Ze komen klaar door hun clitoris” (p. 69). En aangezien er bij penetratie geen direct contact is tussen de clitoris en de penis, is het voor veel vrouwen vrijwel onmogelijk om klaar te komen door penetratie. “De clitoris zit op een plaats waar ze tijdens penetratieseks helemaal niet goed door de penis gestimuleerd kan worden. Daarnaast bevat de vagina zelf geen structuren die een orgasme kunnen veroorzaken.” Dat vrouwen een orgasme zouden moeten krijgen van penetratie is dus een mythe. Vrouwen komen klaar door stimulatie van de clitoris.
“Het is ongezond om seksueel opgewonden te worden en daar niks mee te doen. Zo krijgen mannen bijvoorbeeld ‘blauwe ballen’.”
Dat is absolute onzin. Bovendien kunnen vrouwen zich door deze ideeën behoorlijk onder druk gezet voelen. Dat is natuurlijk allesbehalve oké. Hoe zit het dan wel? Van Alderen: “Het is niet schadelijk of ongezond om seksueel opgewonden te worden en daar niets mee te doen. Wanneer een orgasme niet plaatsvindt, zal het bloed de seksorganen vanzelf verlaten. Dat mannen ‘blauwe ballen’ zouden krijgen ‘omdat er iets uit moet’ is dan ook een fabel. Niet klaarkomen als er seksuele opwinding is heeft ook geen negatieve invloed op de vruchtbaarheid” (p.38).
Meer over Elise van Alderen
Elise van Alderen is arts, seksuoloog, auteur van Wellust en eigenaar van Praktijk in Verbinding. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van seksuele problemen bij vrouwen. In haar jarenlange ervaring heeft ze namelijk gemerkt dat hier nog veel te winnen valt. Ook geeft Van Alderen scholingen en lezingen, spreekt en schrijft ze in verschillende media, en begeleidt ze bijeenkomsten over vrouwen en seksualiteit.
Begin 2023 verscheen er ook een interview met Elise van Alderen in ons magazine. Een samengevatte versie van dit interview lees je hier.
Meer fabels over (vrouwelijke) seksualiteit? Binnenkort schrijven we verder over fabels die waarschijnlijk ook jíj (nog) gelooft.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.