De Gezondheidsraad geeft als advies om per dag een handje noten te eten. Dat houdt in: 25 gram voor een volwassene en 15 gram voor kinderen. Onder dit advies vallen naast noten ook zaden en pitten. Hoewel we ook vaker noten mogen eten, worden zaden en pitten nóg minder vaak op het menu gezet. Tijd om daar verandering in te brengen. Want deze producten zijn supergezond. Wij geven je 5 redenen om voortaan vaker zaden en pitten te eten.
1. Veel eiwitten
Ze vullen je maag, helpen je spieren met herstellen en zijn de bouwstenen voor de cellen in je lijf. We hebben het natuurlijk over eiwitten. Naast vlees, ei, zuivelproducten en peulvruchten kun je je eiwitten ook halen uit noten, zaden en pitten. Met name hennepzaad en pompoenpitten bevatten veel eiwitten.
2. Vitamines en mineralen
Vitamines en mineralen hebben allerlei functies in je lichaam. Zo beschermen ze je lichaam tegen virussen, houden ze je huid gezond, maken ze energie vrij uit voeding en dragen ze bij aan een normale groei. Zet voor een extra portie vitamines en mineralen verschillende soorten zaden en pitten op het menu. Verschillende soorten zaden en pitten bevatten verschillende verhoudingen vitamines en mineralen. Afwisselen is dus belangrijk. Over het algemeen bevatten zaden en pitten vooral calcium, ijzer, magnesium, kalium en vitamines B1, B6 en E.
3. Onverzadigde vetten
De vetten in zaden en pitten zijn veelal meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren worden in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Chiazaad bevat veel omega 3-vetzuur ALA, dit vetzuur komt weinig voor in voeding. Daarnaast bevatten sesamzaad en maanzaad relatief veel omega 6-vetzuren.
4. Vezels
Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Hoewel vrijwel alle noten, zaden en pitten veel vezels bevatten, steken lijnzaad en chiazaad er echt bovenuit. Deze zaden bevatten meer dan 30 gram vezel per 100 gram, waar noten zo’n 4 tot 8 gram vezel per 100 gram bevatten. Beperk de consumptie van lijnzaad tot hooguit 15 tot 45 gram per dag. Lijnzaad bevat cyanogenen, deze stof kain het lichaam omgezet worden in het giftige cyanide (blauwzuur).
5. Weinig suiker
Zaden en pitten bevatten weinig koolhydraten en daarmee ook weinig tot geen suiker. Zaden en pitten zijn daarmee de perfecte voeding om de middagdip mee te verslaan. Maken een zaden en pittenmix en strooi ze over de yoghurt of een smoothie, bak er een gezonde mueslireep van, mix ze door een salade of voeg ze toe aan een zelfgemaakte granola.
Wat zijn de gezondste zaden?
De samenstelling van voedingsstoffen is voor alle noten, zaden en pitten net wat anders. De een bevat meer ijzer en de ander meer vitamine E. Er kan niet gesteld worden dat de één beter is dan de ander. Wél is het belangrijk om veel te variëren in verschillende soorten. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.