Een bakje champignons gekocht? Helaas kun je zo’n bakje niet heel lang bewaren. Op naar de keuken dus! Naast champignonsoep valt er nog veel meer lekkers te bedenken met deze paddenstoel. Denk aan bruschetta’s met roomkaas en een quiche met aubergine en champignon.
Pasta met champignonroomsaus
Snijd champignons in plakjes en bak dit samen met een twee teentjes knoflook en een gesnipperde ui in een pan aan. Voeg hier kookroom en spinazie aan toe en laat dit inslinken. Breng de saus op smaak met peper en saus. Serveer met tagliatelle of een pasta naar keuze.
Gevulde champignons
Breek de steeltjes uit de champignons en snijd een klein stukje van de dakjes af. Leg ze op de ingevette schaal. Hak de steeltjes en de dakjes in blokjes en fruit ze in de olie. Schep er royaal pesto bij en bak de massa net zolang totdat het vocht eruit is. Vul de champignonhoedjes met het champignon-pestomengsel, strooi hier wat geraspte kaas en doe ze tien minuten in de oven op 200 graden.
Knoflookchampignons
Snijd de grote champignons doormidden, laat de kleintjes heel. Pel een teentje knoflook en snijd deze in plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflookplakjes zachtjes tot ze lichtbruin zijn. Voeg de champignons toe en bak ze een paar minuten op hoog vuur tot ze beetgaar zijn. Haal de pan van het vuur, voeg sherry en cayennepeper toe en doe de champignons dan meteen in een schaaltje. Bestrooi met zout en peterselie.
Quiche met aubergine en champignon
Voor het deeg: 200 gram bloem, 4 eetlepels olijfolie, 1 ei, ca. 5 eetlepels water, gedroogde peulvruchten (niet in het deeg verwerken)
Voor de vulling: 200 gram champignons, 200 gram aubergines, 4 wortelen, 2 paprika’s, knoflookpoeder, peterselie, 200 gram slagroom, 3 eieren, 50 gram geraspte kaas, zout en peper
Zo maak je het deeg: Kneed de bloem, zout, olijfolie, ei en water tot een massa in de mixer met kneedhaken. Maak van het deeg een bol, rol het in huishoudfolie en laat het deeg een uur rusten. Verwarm de oven voor op 200 ºC en beboter een springvorm. Rol het deeg uit op het aanrecht waar wat bloem over is gestrooid. Zorg dat het deeg iets groter is dan de springvorm. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork meerdere gaatjes in de bodem. Leg op de deegbodem aluminiumfolie met daarop de gedroogde peulvruchten goed tegen de rand, zodat de bodem niet gaat rijzen. Ca. 10 minuten in het midden van de oven bakken. Verwijder daarna het aluminiumfolie met daarop de gedroogde peulvruchten en laat het deeg afkoelen.
Zo maak je de vulling: Stel de oven in op 180 ºC. Snijd de aubergines, paprika en champignons in plakjes en bak deze kort aan. Verdeel de groente over de bodem en kruid naar smaak met knoflookpoeder, peterselie en zout en peper. Mix de slagroom, eieren en de kaas en verdeel deze over de groenten. Bak de quiche in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten.
Bruschetta met roomkaas
Voor een feestelijke snack of een herfstig voorgerecht: deze bruschetta’s met roomkaas zet je in een mum van tijd op tafel. Hak de champignons in kleine stukjes en bak deze in olie en knoflook. Snijd een vers stokbrood in plakken en besmeer de plakken met roomkaas. Leg de knoflookchampignons hierop en bestrooi deze met peterselie en bieslook.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.