Een heel basale definitie van intuïtief eten is: eten als je honger hebt, waarbij je precies datgene eet waar je zin in hebt en waar je verzadigd van raakt. Veel mensen doen dit niet meer, omdat ze tegenwoordig meer vertrouwen op externe signalen die vertellen wat en wanneer je moet eten (denk aan de weegschaal, calorietrackers, fitte mensen die je volgt op Instagram, de stappenteller). Met intuïtief eten ga je weer terug naar de basis van jouw interne signalen. En, ook heel belangrijk, ga je niet bezig met afvallen. Intuïtief eten gaat naast eten helemaal over acceptatie van je lijf zoals het is.
Dr. Femke Buwalda is anti-dieet-diëtist en psycholoog en deelt haar visie op intuïtief eten. In haar praktijk helpt ze mensen om meer rust te ervaren omtrent eten en hun lijf.
Hoe eet je intuïtief?
“Bij intuïtief eten is het belangrijk om te vertrouwen op je interne honger- en verzadigingssignalen om te bepalen wanneer en hoeveel je eet. Hoe voelt honger eigenlijk? Wat denk je bij honger, en wat voel je? En wat doe je vervolgens? Voor veel mensen is het lastig geworden om ‘gewoon’ te gaan eten als je honger hebt. Hoe voelt het als je verzadigd bent? En wat denk, voel en doe je hierbij. Als je langere tijd diëten hebt gevolgd of bijvoorbeeld intermittend fasting hebt toegepast, kan het lastig zijn om deze signalen te leren herkennen en hiernaar te luisteren.”
Eetregels loslaten
“Daarnaast is eten wat je wilt, hoeveel je wilt en wanneer je wilt een heel belangrijk onderdeel van intuïtief eten. Want pas als je jezelf dat helemaal toestaat, komt er ruimte om te bepalen waar je écht zin in hebt. Jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten waar je zin in hebt, als je honger hebt, is hierin belangrijk. Dit is voor veel mensen heel eng. Want, hou je wel weer op met eten wanneer je jezelf daadwerkelijk onvoorwaardelijke toestemming geeft om te eten waar je zin in hebt? Het antwoord is ja, maar veel mensen hebben dit vertrouwen in hun eigen lijf al lang geleden verloren. In mijn praktijk oefen ik dit veel met cliënten door mensen echt te laten experimenteren met voedingsmiddelen die ze eerder als ‘verboden’ of ‘gevaarlijk’ beschouwden. Honger betekent hierin niet alleen een rammelende maag: je mag ook eten als je gewoon zin hebt in eten, en dus meer een soort ‘smaakhonger’, of ‘hoofdhonger’ ervaart.”
Omgaan met emoties
“Ook emotie-eten speelt een rol. Velen van ons hebben geleerd om eten hiervoor te gebruiken, bijvoorbeeld als je verdrietig bent, of eenzaam. Of juist als je blij bent. En daar is niets mis mee! Als dit echter leidt tot oncontroleerbare eetbuien, dan vinden mensen dit onprettig en krijgen ze het liefst handvatten om ook andere manieren te hebben om met emoties om te gaan. Daar ga ik soms in mijn praktijk mee aan de slag. Maar wel vanuit het idee dat ook emotie-eten niet ‘fout’ of ‘slecht’ is: soms heb je gewoon even behoefte aan emotie-eten, en dat is helemaal ok.”
Luisteren naar jouw behoefte
“Dit is de basis van intuïtief eten. Maar het gaat ook nog iets verder, richting zelfacceptatie en -waardering, beweging en een focus op algehele gezondheid die niet alleen maar gericht is op eten. Want ook dat is intuïtief: luisteren naar wat jouw behoefte is om te leren en bezig te gaan met waar jij tegenaan loopt in jouw leven.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.