Heb jij wel eens goed naar je tepels gekeken? Het is een lichaamsdeel dat maar weinig aandacht krijgt, terwijl het dat wel verdient. Omdat (bijna) iedereen ze heeft en ze écht heel bijzonder zijn. Op een rijtje: drie klachten plus oplossingen. En de reden dat tepels onweerstaanbaar zijn voor baby’s.
Net als dat niet iedereen dezelfde borsten heeft, heeft ook niet iedereen dezelfde tepels. Je hebt ze in allerlei vormen, kleuren en maten. De grootte van de tepel heeft trouwens niets te maken met de grootte van je borsten. Doordat de tepels van iedereen er anders uitzien, is het lastig om te weten of jouw tepels gezond zijn. Wij zetten verschillende klachten – én oplossingen – op een rijtje.
Harige tepels
Heb je wel eens een lange zwarte haar gehad bij je tepel? Geen zorgen, dat is heel normaal. Rondom de tepels zitten namelijk ook haarzakjes. De haartjes groeien vanuit de vetkliertjes in de tepelhof en horen bij de normale haarverdeling van het lichaam. Je kunt ze voorzichtig weghalen met een pincet. Ze komen dan niet harder of donkerder terug, maar kunnen wel naar binnen groeien.
Ingetrokken tepel
Een ingetrokken tepel is plat of zelfs helemaal naar binnen getrokken. Ongeveer één op de tien vrouwen heeft dit.
Oorzaken: aangeboren, puberteit, ontstekingen van de melkbuisjes (borstvoeding), verandering van de structuur van de borst (ouderdom).
Wat te doen: een ingetrokken tepel hoeft niet erg te zijn. Twijfel je, of heb je ook last van andere klachten? Maak dan wel een afspraak met de huisarts.
Jeukende tepels
Het komt veel voor: jeukende tepels. Deze jeuk ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmonden in de tepels en tepelhoven.
Oorzaken: gevoelige zenuwuiteinden door irritatie van de tepelhuid, bacteriële infectie, schimmelinfectie, schommelingen in de hormoonhuishouding.
Wat te doen: heb je verder geen klachten, dan gaat het meestal om de eerste oorzaak. Bij een bacteriële infectie en een schimmelinfectie heb je meestal ook last van andere klachten. Je kunt dan het beste een bezoekje brengen aan de huisarts.
Tepelkloven
Tepelkloven. Sommigen zullen zich afvragen wat het is en anderen hebben het zelf gehad. Behoor je tot de laatste groep? Dan had je vast tepelkloven tijdens het geven van borstvoeding. Dat is namelijk (vrijwel) het enige moment waarop tepelkloven voorkomen. Een tepelkloof is een pijnlijk scheurtje in de tepel of de tepelhof.
Oorzaken: het verkeerd aanleggen van de baby, eczeem, droge huid. De belangrijkste oorzaak: het verkeerd aanleggen van de baby.
Wat te doen: geef op de juiste manier borstvoeding en verzorg de huid rondom je tepel goed. Houd het vettig!
Erogene zone
Tepels zijn een erogene zone. Voor vrouwen én mannen. Soms zijn de tepels van mannen zelfs gevoeliger dan die van vrouwen. Stimulatie van de tepels zou bij vrouwen hetzelfde hersengebied activeren als stimulatie van de vagina en clitoris. Een tepelpiercing kan dit gevoel verminderen; de zenuwen worden dan beschadigd.
Onweerstaanbare geur
Als je zwanger bent, worden je tepels donkerder. Dat komt door de invloed van hormonen. En – heel handig – de baby kan de tepels zo makkelijker herkennen. Ook de bobbeltjes (kliertjes) rond de vrouwentepel geven geur af die de baby helpt om melk te vinden, toonde onderzoek uit 2011 aan. Als een vrouw zwanger wordt, nemen de bobbeltjes in aantal toe en worden ze groter. In de bobbeltjes zit vocht, dat een geurstof afgeeft. En die geur vinden baby’s waanzinnig lekker.
Wist je dat…
- Ongeveer 15 procent van de vrouwen omgekeerde tepels heeft?
- Zo’n twee tot zes procent van de vrouwen een derde tepel heeft? Dit lijkt meestal op een moedervlek.
- Mannen tepels zouden hebben, omdat de genitaliën zich in het begin nog gelijk ontwikkelen? De uiteindelijke vorming van geslachtskenmerken vindt plaats in het embryonale stadium. De tepels zitten er dan al, maar ontwikkelen zich niet verder. Een embryo ontwikkelt zich dus de eerste weken als vrouw.
- Je tepels een centimeter langer kunnen worden als je opgewonden raakt?
- Er vrouwen zijn die een orgasme krijgen door stimulatie van de tepels?
Kenjeborsten.nl
Het is ontzettend belangrijk om je eigen borsten – én tepels – te (leren) kennen. Elke borst en tepel is anders, dus het is goed om te weten wat voor jóu normaal is. En niet normaal is. Het beste moment om je borsten te controleren, is na de menstruatie. Kijk voor meer informatie op kenjeborsten.nl.
Verder lezen over tepels en borsten? Wat niemand je vertelt over je borsten, Tweelingzussen, allebei borstkanker, 5 tips om je borsten gezond te houden
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.