Ze hebben eindeloos veel bijnamen, je kunt ze in de mooiste bh’s hullen en je leven lang veranderen ze van grootte en vorm. Over weinig lichaamsdelen is zo veel te vertellen als over de borsten. Toch zijn er genoeg dingen die niet of niet vaak genoeg verteld worden. Tijd voor verandering.
Voor de menstruatie kunnen je borsten een cupmaat groter zijn
Je borsten kunnen voor de menstruatie wel een cupmaat groter zijn dan de rest van de maand. De melkklieren in je borsten (de mammae) zijn namelijk gevoelig voor cyclische veranderingen en worden beïnvloed door hormonen die de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze regelen. Rond de menstruatiecyclus wisselt je hormoonspiegel wat je merkt aan je borsten. Ze kunnen dan gespannen of pijnlijk aanvoelen. Op de achtste dag van je cyclus worden je borsten groter als voorbereiding op een eventuele zwangerschap. Vlak voordat je ongesteld wordt, zijn ze op hun grootst.
Het beste moment om je borsten te controleren is één week na de eerste menstruatiedag
Borsten veranderen gedurende het hele leven van een vrouw en ook tijdens de menstruatiecyclus. Ongeveer één week na de eerste menstruatiedag zijn de borsten het minst gevoelig. Rond de ovulatie en rond de menstruatie zijn de borsten het meest gevoelig; ze zijn meer doorbloed en voelen daardoor voller en soms pijnlijk aan. In deze gevoelige weken is het klierweefsel meestal wat meer uitgesproken en hobbeliger, we spreken dan van knobbels. Ook cystes kunnen in deze weken duidelijker naar voren komen. Ditzelfde zien we veel tijdens zwangerschappen en rond de overgang. Als je iets verdachts voelt, is het meestal verstandig om een cyclus af te wachten en te kijken wat er gebeurt. Blijven de symptomen bestaan, ga dan vooral naar de huisarts.
De ene borst is altijd groter dan de ander
Bij geen vrouw zijn de borsten precies even groot. Bij de één kun je het met het blote oog het verschil bijna niet zien, terwijl bij de ander het wel een cupmaat scheelt. Meestal verschilt het volume van het borstweefsel of heeft de borstzak een andere grootte of vorm. Ook de elasticiteit van de huid kan verschillen, waardoor de borsten er niet precies hetzelfde uitzien.
Je kunt je borsten een klein beetje trainen
In de loop der jaren neemt de elasticiteit van de huid en het spierweefsel af, waardoor ze (iets) gaan hangen. De zwaartekracht houd je niet helemaal tegen, maar je kunt ze wel een beetje trainen. Door regelmatig je borst-, rug- en halsspieren te trainen, blijven je borsten steviger. Zwemmen is ook effectief, net zoals massage en wisseldouches van warm naar koud. En vergeet niet een beha in de juiste maat te dragen. Ongeveer zeventig procent van de vrouwen draagt de verkeerde maat.
Haar bij je tepels is heel normaal
Een lange zwarte haar bij je tepels is heel normaal. Het is misschien de laatste plek waar je extra haar wilt hebben, maar het kan geen kwaad. Net zoals op je hoofd, onder je oksels en op je benen, zitten rondom je tepels ook haarzaakjes. Vanuit de vetkliertjes in de tepelhof groeien deze haartjes. Knip ze af, trek ze er voorzichtig uit met een pincet of laat ze gewoon zitten.
De grootte van je borsten heeft niets te maken met de grootte van je tepels
Kleine borsten hebben kleine tepels en andersom? Nee hoor. De grootte van je tepels heeft niets te maken met de grootte van je borsten. En net zoals niet iedereen dezelfde borsten heeft, heeft ook niet iedereen dezelfde tepels. Harige tepels, ingetrokken tepels, jeukende tepels en tepelkloven – het komt allemaal voor.
Je borsten zijn niet hetzelfde na de zwangerschap
Niet alleen tijdens de puberteit veranderen je borsten veel, maar ook tijdens de zwangerschap. Ter voorbereiding op de melkproductie na de bevalling, ontwikkelt het klierweefsel zich. De meeste vrouwen hebben daardoor pijnlijke en gespannen borsten en moeten een beha in een paar maten groter kopen. Na de bevalling gaat er extra veel bloed en lymfevocht naar het klierweefsel in de borsten, ook wel stuwing. Als je geen borstvoeding geeft of stopt met het geven van borstvoeding, slinkt het klierweefsel. Ze zijn dan vaak slapper en kleiner. Logisch dat je borsten na de bevalling anders zijn dan ervoor. Zo hebben sommige vrouwen kleinere borsten dan eerst of juist een cupmaat extra.
Ook interessant: Een ding is zeker: na verloop van tijd gaan je borsten hangen. Hoe kan dit? En, kun je hier iets aan doen? Hier vertellen we je er meer over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.