Je kiest zelf wat je eet en wat je in de winkel laat staan. Die keuze is gebaseerd op prijs, smaak, verpakking en ingrediënten. Maar baseer je de keuze ook op voedselveiligheid? Waarschijnlijk niet, want met de voedselveiligheid zit het vast wel goed. Niet helemaal waar ontdekten wij. Deze producten laten eet-experts zelf liever in de winkel staan!
Per jaar worden zo’n 700.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel waardoor ze een voedselvergiftiging oplopen. Rond de tachtig mensen overlijden daar zelfs aan. Een voedselvergiftiging kan komen door bijvoorbeeld bacteriën in voedsel. Gelukkig controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of bedrijven zich aan de wetten houden en ziet er zo op toe dat het eten veilig is.
Wat eten zij écht niet?
Hoe denken voedselveiligheidsexperts over het voedsel in Nederland? Over het algemeen zijn ze tevreden en vinden ze de Nederlandse voedingsmarkt veilig. Maar er zijn wel producten die ze liever aan zich voorbij laten gaan.
Wieke van der Vossen, kennisspecialist Voedselveiligheid van het Voedingscentrum: “Er zijn wel producten waar je sneller ziek van kunt worden. Zelf eet ik nooit rauwe dierlijke producten, zoals rauw vlees in filet americain of rauwe oesters. Ook bij het eten op straat ben ik kritisch. Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn en wat heet hoort te zijn, echt heet en goed doorbakken.”
Lily Fredrix, universitair docent bij de Open Universiteit: “De veiligheid van onze voeding is uitstekend. Toch zijn er wel gevaren, zoals voedselbederf door bacteriën en schimmels. Zo komt de bacterie Listeria voor in zachte kazen die van rauwe melk wordt gemaakt. Als zwangere zou ik hier zeker op letten om zo het risico op een miskraam of vroeggeboorte te voorkomen.”
Jurjen de Waal, campaigner Foodwatch en verantwoordelijk voor de transparantie en voedselschandelen campagnes van Foodwatch: “Namens foodwatch voer ik de rechtszaak om te achterhalen in welke vleesproducten het paardenvlees van Selten met mogelijk schadelijke diergeneesmiddelen is verwerkt. Die informatie wordt nog steeds achter gehouden. Ik at altijd al weinig vlees en nu zeker geen kiloknallers meer en gemengd vlees zoals worsten, gehakt of hamburgers van onduidelijke herkomst.”
Frans de Jong, voedingsmiddelentechnoloog en auteur van Ons voedsel: “Ik ben al mijn hele leven vegetariër. Vlees, zoals filet American en gehaktsoorten, heeft uit oogpunt van voedselveiligheid, milieu, diervriendelijkheid en gezondheid vele nadelen. Zelf heb ik weinig vertrouwen in producten als aardbeien en champignons vanwege de manier van produceren (overmatig gebruik van pesticiden) en ook zal ik niet gauw rauwmelkse zachte kazen nuttigen. Aan de andere kant moet gezegd worden dat de NVWA de controle in Nederland goed voor elkaar heeft en dat de consument met vertrouwen de producten op de Nederlandse markt kan eten. Er zullen echter ook altijd producenten zijn die uit winstbejag sjoemelen met hun producten.”
Zomerse bacteriën
Bacteriën in voedsel groeien in een sneller tempo bij hoge temperaturen. Vaak denken mensen dat ze een zomergriepje te pakken hebben wanneer ze midden in de zomer misselijk worden of buikpijn krijgen. Meestal verkeerd gedacht. De kans is groot dat het om een voedselinfectie gaat, meldt het Voedingscentrum op hun website. Gelukkig kun jij ook de kans dat ziekten worden overgedragen door voedsel verkleinen.
Zes belangrijke tips:
- Was je handen» ook voor het koken! Het meest effectief is je handen wassen voor 20 seconden. Zeep je handen goed in en spoel ze vervolgens af. Maak tot slot je handen droog met een schone en droge handdoek.
- Kook voedsel goed» Door voedsel goed te koken, gaan mogelijke gevaarlijke bacteriën dood.
- Meng geen rauw en gekookt voedsel» Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn.
- Houd koud voedsel koud» vooral bij warm weer is dat lastig, maar wel heel belangrijk. Houd de producten zo lang mogelijk in de koelkast of koelbox. En voor warm voedsel geldt dus: houd het warm!
- Let op de houdbaarheidsdatum» koop bederfelijke en diepvriesproducten als laatste. Is iets over datum, maar stinkt het niet? Dit betekent niet per se dat het nog eetbaar is. Potentieel gevaarlijke bacteriën zorgen er niet altijd voor dat voedsel gaat stinken of het uiterlijk aantasten.
- Verhit restjes eten en soep door en door» Zo gaan eventuele bacteriën dood. De temperatuur van het kliekje moet in het midden minimaal 75°C zijn. Nog wat over? Helaas, dan zul je het toch weg moeten gooien. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Restjes kun je ook opwarmen in de magnetron, maar het is dan lastiger om alles door en door warm te krijgen.
Weten hoe je veilig kunt barbecueën? Lees dan het artikel Zomer – buikgriep en diarree