Onder de douche wassen we onze haren met shampoo. Dat is geen gewoonte, dat is een wet. Zo hoort het! Maar is shampoo ook echt een must? En is shampoo het enige middel dat je haren kan schoonmaken? Nee hoor, voor je haar wassen zijn er (creatieve) alternatieven. Wij zetten ze op een rijtje en geven een gebruiksaanwijzing. Hoe werken ze? Wat zijn de voordelen? En zijn er ook nadelen?
Je haar wassen is net zo logisch als je handen wassen. En geen douche in Nederland zonder shampoo (en soms zelfs een heel rijtje omdat iedereen in het gezin een andere shampoo nodig heeft). Maar twijfel je over het nut van haren wassen? En vraag je je af of het ook anders kan? Jazeker – experimenteer met één van de volgende zes manieren om je haar te wassen.
Conditioner voor shampoo
Eerst shampoo, dan conditioner. We weten niet beter. Maar waarom zou je het niet andersom doen?
Hoe werkt het? Begin met het in masseren van olie op je droge hoofdhuid. Laat het even intrekken. Vervolgens maak je je haar nat en breng je conditioner aan in je hele haar. Spoel het vervolgens uit en gebruik daarna je shampoo. En dan niet weer naar de conditioner grijpen!
Waarom het proberen waard? Je huid kan zich heel goed reinigen met een olie; vet neemt vet mee. De olie pakt de viezigheid samen met de conditioner en zorgt meteen voor een goede verzorging. Met de shampoo spoel je het dan weer uit. Plus, conditioner zou niet goed worden uitgespoeld door alleen water.
Zijn er ook tegengeluiden? Ja. Volgens critici is deze rage op niets gebaseerd, omdat je je haar eerst goed moet wassen voordat een conditioner effect kan hebben.
No poo: was alleen met water
Je haar wordt vet. Bij de één na een dag, bij de ander na een week. Dat hangt er ook vanaf hoe vaak je je haar wast. En misschien is shampoo ook wel de boosdoener, vooral als het een shampoo is met allerlei chemicaliën. De no poo methode zou ervoor zorgen dat we alle chemicaliën wegwassen.
Hoe werkt het? Je wast je haar alleen met water. Het beste is om vrij warm water te gebruiken, zodat de talg makkelijk uit je haar gewassen wordt. Als laatste spoelen met ijskoud water voor een mooie glans.
Waarom het proberen waard? Allereerst: het is goedkoop. Dat is al een groot voordeel. Daarnaast gebruik je geen chemicaliën en is het milieuvriendelijk. Je huid vindt zijn normale balans terug.
Zijn er ook tegengeluiden? Ja. Je haar helemaal niet wassen zou niet fris zijn: je haar wordt vuil, vies, en je hoofdhuid scheidt afvalstoffen af. Daarnaast loop je meestal een paar weken rond met vet haar. Dit komt omdat de talgproductie al jaren gewend is om hard te werken. Het siliconenlaagje dat is opgebouwd, is moeilijk weg te wassen. Er zijn weinig mensen die geen problemen ondervinden. Deze no poo methode is dan ook niet zo populair.
Baking soda
Op de no poo methode zijn variaties gekomen, die ook onder deze term vallen. Zoals deze met baking soda.
Hoe werkt het? Doe een eetlepel baking soda in een kopje water en roer het tot de baking soda is opgelost. Maak je haar nat en verdeel het mengsel over je hoofdhuid. Masseer het en laat het minimaal een halve minuut intrekken. Spoel het vervolgens goed uit met water. Je hoofdhuid produceert vanzelf talg om je haar niet te droog te laten worden. Na zo’n twee weken hoef je je haar nog maar één keer per maand te wassen met baking soda.
Waarom het proberen waard? Veel mensen zijn positief over het gebruik van baking soda voor je haren. Zo zou je haar sneller groeien, meer volume krijgen en minder snel vet worden.
Zijn er ook tegengeluiden? Ja. Baking soda zou je haar te veel uitdrogen en niet voldoende verzorgen. Je moet je hoofdhuid echt goed wassen, dus het kost wat meer tijd.
Baking soda & appelazijn
Bij deze vorm werkt de appelazijn als conditioner. Ideaal voor mensen met pluizig of droog haar.
Hoe werkt het? Verdeel wat baking soda over je haar en wrijf je hoofdhuid ermee schoon. Na het uitspoelen meng je wat appelazijn met water en breng je dit ook aan op je hoofdhuid. Even laten intrekken en daarna goed uitspoelen. De baking soda zorgt ervoor dat de hoofdhuid gereinigd wordt en de appelazijn dat je haar niet meer vet is. Als het haar opdroogt, verdwijnt de sterke appelazijngeur.
Waarom het proberen waard? Het is geschikt voor alle haartypen en zou verder dezelfde werking hebben als alleen baking soda, plus dat je haar mooi gaat glanzen.
Zijn er ook tegengeluiden? Bij sommigen wordt het haar niet voldoende schoon, maar echte bezwaren zijn er niet.
Een ei
Ei in je haar werkt als masker en reiniging tegelijk.
Hoe werkt het? Meng een of twee eieren met wat water. Klop het geheel op en masseer het mengsel vijf a tien minuten in je vochtige haar. Spoel het uit met lauw water. Niet met warm, want dan gaat het ei stollen! Je kunt eventueel het ei combineren met een theelepel honing en een theelepel olijfolie. Geen eieren in huis? Mayonaise heeft hetzelfde effect.
Waarom het proberen waard? Ei heeft een pH-waarde die dicht bij de pH-waarde van je haar ligt. Ook werkt werkt het niet alleen als shampoo, maar ook als masker. Last van roos of een droge hoofdhuid? Ook dan is een ei een aanrader. Eidooiers bevatten zwavel en dat helt roos te voorkomen en bestrijden.
Zijn er ook tegengeluiden? Bij sommigen wordt het haar futloos en niet goed schoon.
Kleien maar
Je haren zijn ook te reinigen met klei. Dit kun je kopen bij natuurwinkels.
Hoe werkt het? Maak de brokken of poeder aan met wat water, smeer het in je haar en laat het goed intrekken. Masseer je hoofdhuid. Was het uit met lauw water (geen heet water!).
Waarom het proberen waard? Klei heeft een zuiverende werking en dat kan je haar vast goed gebruiken.
Zijn er ook tegengeluiden? Ja. Het haar zou droog en dof worden na het wassen met klei.Dit kan verholpen worden door na het wassen een beetje kokosolie of kamillethee in het haar te smeren. Ook kan klei haarverf vervagen.