Bij het DASH-dieet ligt de nadruk op voedingsmiddelen die zoutarm zijn en rijk zijn aan kalium, calcium en magnesium. Hoe kan dit dieet ons inspireren bij het zoeken van onze eigen, gezonde leefstijl? Wij geven je twee belangrijke lessen.
Wat is een DASH-dieet?
Voor het ontwikkelen van een gezonde leefstijl laten we ons graag inspireren. Hoewel uit onderzoek blijkt dat diëten vaak averechts werkt, kunnen we wel degelijk bepaalde lessen halen uit een dieet. Een DASH-dieet bestaat vooral uit groente, fruit, magere zuivel, volkorenproducten, noten, vis en kip. DASH is de afkorting van Dietary Approaches to Stop Hypertension. Oftewel een eetpatroon dat gericht is op het verlagen van een verhoogde bloeddruk. Je bent bewuster met je voedselinname bezig, eet minder bewerkte en calorierijke producten en juist meer groenten en fruit. Daardoor is het waarschijnlijk dat je over het algemeen minder calorieën binnenkrijgt, waardoor je vanzelf afvalt.
Dat het dieet de nadruk legt op minder bewerkte voeding is op zichzelfstaand een gezonde gedachte. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM) blijkt namelijk dat vijftig procent van de mensen te veel zout eet. Ongeveer tachtig procent van het zout dat we eten, komt uit bewerkt voedsel, volgens het Voedingscentrum. En hoewel we per dag 250 gram groenten zouden moeten eten, eet de gemiddelde Nederlander slechts zo’n 131 gram groenten.
Welke lessen kun jij halen uit het DASH-dieet?
1. Minder bewerkt voedsel eten
Dit dieet maakt je ervan bewust hoeveel bewerkte voedingsmiddelen je eet. In bewerkt voedsel zit vaak veel zout (natrium) en minder voedingsstoffen. Bij het eten van bewerkt voedsel zoals pakjes, zakjes en kant-en-klare producten zit je minder snel en lang vol dan bij het eten van verse producten, doordat de vezels vaak ontbreken.
2. Meer gezonde en verse producten eten
Bewerkt voedsel wordt in het DASH-dieet vervangen door onbewerkte, verse en gezonde voeding. Dit is voor iedereen een goed uitgangspunt. De focus ligt hierbij op fruit, groenten, peulvruchten, noten en vezelrijke producten. Ongezonde voeding vervangen door gezonde voeding kan je ook nog eens helpen met afvallen: je krijgt minder calorieën binnen, terwijl je sneller en langer vol zit.