Je steekt er één aan, laat hem branden en de geur verspreidt zich door de hele ruimte. We hebben het natuurlijk over wierook. Deze magische stokjes laten muffe appartementen ruiken naar weelderige bloementuinen en in landen als Nepal worden ze al decennialang gebrand in huizen, tempels en kloosters. Maar hoe gezond is wierook eigenlijk voor je?
Wierook kun je kopen in allerlei vormen. Van stokjes tot kegeltjes. De overheidswebsite Waarzitwatin.nl weet wat er in deze veelgebruikte, geurende stokjes zit. Het is namelijk een mengsel van gedroogde kruiden, geurstoffen, hars en houtpoeder. Wierook moet onder andere voldoen aan de Europese richtlijnen en de Warenwet, maar wat meteen opvalt: producenten zijn niet verplicht om de ingrediënten op de verpakking te zetten. Dat maakt het lastig om te controleren hoe (on)gezond het is. Wat weten we wel?
Wierook versus sigaretten
Er zijn onderzoeken die een link maken met roken. Onderzoek van de Belgische consumentenvereniging Test Aankoop concludeert op basis van laboratoriumtesten dat er kankerverwekkende stoffen in wierook zijn verwerkt. Zij geven aan dat het zo slecht is als roken, maar daar zijn veel experts het niet mee eens. Hoewel de fijnstofuitstoot van wierook vergelijkbaar is met die van sigaretten, zijn sigaretten extreem verslavend. Andere onderzoekers melden wel dat de vervuilende stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook mogelijk op dezelfde manier effect hebben op je gezondheid als passief roken. Denk dan aan ademhalingsstoornissen, huidproblemen en neoplasma. Maar nogmaals: hier is geen eenduidigheid over.
Zo slecht is wierook
Toch is er wel een en ander bekend. Simpelweg kun je zeggen: alle verbrandingsproducten – dus ook een open haard, tabak, kolen en kaarsjes – zijn niet gezond voor ons. Zeker als er sprake is van onvolledige verbranding. Bij het branden van onder andere wierook komen namelijk schadelijke stoffen vrij. Dat kan gaan om vluchtige organische stoffen – denk aan benzeen en formaldehyde – maar ook koolmonoxide, zware metalen, fijnstof en geurstoffen.
Het effect? Wierook kan mogelijk zorgen voor irritatie van de luchtwegen en ontstekingsreacties in de longen, meldt hoogleraar inhalatietoxicologie Flemming Cassee aan NU.nl. Ook effecten op de zenuwen en hart en vaten worden niet uitgesloten. Of het daadwerkelijk voor gezondheidsproblemen zorgt, hangt af van onder andere hoe vaak je wierook gebruikt en hoe goed de ruimte wordt geventileerd. En iemand met een longziekte kan bijvoorbeeld al veel last krijgen van het inademen van een klein beetje wierook. Of het schadelijker is dan bijvoorbeeld binnenshuis roken, kaarsen aansteken of luchtvervuiling door verkeer, is onbekend.
Wil je toch een stokje branden? Doe dit dan niet te vaak en ventileer voldoende. Daarmee verlaag je in ieder geval de concentraties aan schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.