Ongesteld? Zet dan vooral gember, groene groenten en avocado op het menu. Met de juiste voeding kun je de kans op menstruatiepijn echt verkleinen. Andersom werkt het ook zo: er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je tijdens je maandelijkse feestje beter niet kunt eten en drinken. Welke producten zijn dat?
Klachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen komen vaak voor als je ongesteld bent. Toch wil je de kans dat je daar last van krijgt natuurlijk zo klein mogelijk houden. De juiste voeding zou dan wel eens een handje kunnen helpen. Het is aan te raden om veel producten te eten waar magnesium in zit, zoals groene groente, vette vis, noten, pitten en zaden. Heb je toch last van kramp of hoofdpijn? Drink dan een kop gemberthee. Dit is een natuurlijke pijnstiller.
Gezond en gevarieerd eten is altijd belangrijk, maar nóg belangrijker als je ongesteld bent. Maar wat kun je beter niet eten en drinken bij menstruatiepijn? Deze vijf voedingsmiddelen kun je beter skippen.
1. Producten met suiker
Helaas! Ondanks dat je tijdens je menstruatie enorm kunt hunkeren naar zoet, is het geen goed idee om producten met veel suiker te eten. Jezelf troosten met koekjes, snoep en bakken ijs lijkt even te helpen, maar dat is van korte duur. Door veel suiker te eten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans en kan menstruatiepijn verergeren. En de hoeveelheid suiker zorgt dat je uiteindelijk nog meer honger krijgt en zin hebt in zoet.
Tip: Als je echt zin hebt in zoet, eet dan een stuk fruit. Je kunt zeker twee stuks fruit per dag eten. In fruit zitten naast suikers ook vezels, vitaminen en andere gezonde stoffen.
2. Skip koffie tijdens je menstruatie
Een kop koffie drinken als je ongesteld bent, is vaak geen goed idee. Tijdens je menstruatie kun je last hebben van een opgejaagd of onrustig gevoel. De cafeïne in koffie, maar ook in thee, kan dit gevoel versterken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat koffie de baarmoeder kan irriteren en meer menstruatiekrampen veroorzaakt. Als je een koffieleut bent, is dit dus een goed moment om even te minderen.
Tip: Vervang je kop koffie door een kopje verse gemberthee. Het kan de pijn stillen, maar is tegelijkertijd een gezond en lekker alternatief voor koffie.
3. Melk en kaas
Zuivelproducten kunnen ontstekingen veroorzaken in je lichaam. Als je hier al gevoelig voor bent, kun je de boterhammen met kaas of glazen melk beter even niet eten en drinken tijdens je menstruatie. Te veel zuivel kan überhaupt buikkrampen veroorzaken, ook als je niet ongesteld bent, dus het is niet fijn als je daar dan dubbel last van hebt.
Tip: Wees niet bang dat je te weinig calcium binnenkrijgt. Dit zit ook in groene bladgroenten, noten en zaden.
4. Vlees bij menstruatiepijn
Minder vlees eten is goed voor je gezondheid, je portemonnee én het milieu en zelfs voor je menstruatie. Dat komt omdat dieren worden ingespoten met hormonen en antibiotica voordat ze worden geslacht. Wanneer wij dat vlees eten, krijgen we automatisch deze hormonen binnen. Dat is niet fijn als je hormoonhuishouding al op z’n kop staat.
Tip: Als je biologisch vlees eet, weet je zeker dat er geen hormoonverstorende stoffen inzitten. Al schijnt helemaal geen vlees eten hoe dan ook een positief effect te hebben op je menstruatie.
5. Alcohol
De kans bestaat dat je juist nu zin hebt in een glaasje wijn, maar je kunt echt beter voor een glas water of kop thee gaan. Alcohol verhoogt je oestrogeen- en testosterongehaltes waardoor je systeem in de war raakt. Je menstruatie kan daardoor onregelmatig worden. Een ander groot nadeel van alcohol drinken als je ongesteld bent is dat het menstruatiepijn kan verergeren. Alcohol droogt je lichaam uit wat zorgt voor meer kans op hoofdpijn, buikpijn en een futloos gevoel.
Tip: Drink ook geen koolzuurhoudende dranken, want dit zorgt voor een opgeblazen gevoel. Houd het echt bij water en drink voldoende. Dan weet je zeker dat je geen vocht vasthoudt.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.